OfficeGrip_logo

Wat is Azure Virtual Desktop

Een desktop omgeving in de cloud

Met Azure Virtual Desktop wordt het mogelijk om een moderne desktop omgeving te creëren in de cloud. Dit betekent dat alle data en gegevens opgeslagen worden in de cloud, inclusief de Windows installatie. Deze virtuele desktop is toegankelijk vanaf verschillende type apparaten, waaronder MacOS, iOS, Android en uiteraard Windows. Het voordeel van Azure Virtual Desktop is dat alle data in de cloud blijft staan en niet op de apparaten van gebruikers terecht komt. Dit kan voor gevoelige data extra bescherming bieden. Wij leggen hier verder uit wat Azure Virtual Desktop is.

Inhoudsopgave

Wat doet Azure Virtual Desktop precies

Voordat wij het hebben over Azure Virtual Desktop, is het belangrijk om te begrijpen wat Azure precies is. Azure bestaat uit meer dan 200 producten en cloudservices die allemaal draaien op de servers van Microsoft. Vroeger hadden organisaties deze servers zelf in beheer en stonden deze binnen een organisatie. Door Azure te gebruiken besteed je eigenlijk het beheer van deze servers uit. Dit verlaagt de complexiteit, verhoogt de veiligheid en maakt het beheren makkelijker.

Wat Azure Virtual Desktop is, is een Windows computer in de cloud. Organisaties maken op deze manier gebruik van een virtuele Windows installatie. Deze installatie staat dus compleet met alle data opgeslagen in de Microsoft cloud. Dit betekent dat organisaties zelf geen servers hoeven aan te schaffen en te onderhouden. Bijkomend voordeel is dat Microsoft 365 compleet geïntegreerd is in Azure Virtual Desktop. Op deze manier kan je als organisatie snel aan de slag.

Waarom Azure Virtual Desktop gebruiken

Voor organisaties kunnen er verschillende redenen zijn om een virtuele desktop te willen gebruiken. Bij het gebruiken van extreem gevoelige data kan Azure Virtual Desktop een oplossing zijn. De werknemers maken verbinding met een “externe” computer, waardoor alle data binnen die omgeving blijft. Dit verkleint het risico dat deze data de organisatie kan verlaten. Werknemers die gebruik maken van Azure Virtual Desktop kunnen deze omgeving ook vanaf verschillende apparaten raadplegen. Dit maakt het mogelijk voor werknemers om te wisselen van apparaat. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als iemand met een laptop de werkvloer op moet gaan. Deze werknemer maakt van dezelfde omgeving gebruik en kan op locatie direct aanpassingen maken. Eenmaal terug op zijn vaste werkplek kan de werknemer verder gaan waar hij/zij is gebleven.

Geen beheer meer van fysieke servers

Het beheren en onderhouden van fysieke servers is een tijdsintensieve klus. Met Azure Virtual Desktop wordt het mogelijk om een virtuele desktopomgeving te creëren in de cloud. De Microsoft Azure oplossing maakt het mogelijk om dynamisch de prestaties aan te passen bij deze virtuele omgevingen. Op het moment dat je capaciteit tekort komt, kan er direct gekozen worden voor meer prestaties. Bij een traditionele server zal je hardware aanpassingen moeten maken om hetzelfde resultaat te krijgen.

Azure Virtual Desktop is een kostenefficiënte oplossing

Azure Virtual Desktop is een schaalbare oplossing, waardoor het kostenefficiënt is voor jouw organisatie. Je kan als organisatie kiezen tussen verschillende configuraties, waardoor je daadwerkelijk betaald voor het gebruik. Dit betekent dat je geen onnodige kosten maakt voor het gebruiken van Azure Virtual Desktop. Azure Virtual Desktop biedt verschillende inrichtingsmogelijkheden om de omgeving te beveiligen en snel te houden.

Het probleem van traditionele desktop virtualisatie

Een traditionele desktop virtualisatie maakt voor elke gebruiker een aparte virtuele omgeving. Dit betekent dat de resources per gebruiker worden afgesteld. Wat het nadeel van deze traditionele set-up is, is dat gebruikers niet de volledige resource constant gebruiken. In de basis betekent dit dat de ene gebruiker tegen maximale resources aanloopt, terwijl de andere gebruiker genoeg capaciteit overheeft. Op zo’n moment zie je dat er veel maatwerk gebeurt en er per gebruiker extra resources toe worden gekend, waardoor de kosten erg kunnen stijgen. In de onderstaande afbeelding zie je de scheiding die tussen de gebruiker en de virtuele machine zit.

Azure Virtual Desktop 1 gebruiker per vm

De Azure Virtual Desktop virtualisatie mogelijkheden

Een gebruiker zal dus zelden de maximale capaciteit van een virtuele desktop gebruiken. Daarom heeft Azure Virtual Desktop verschillende virtualisatie mogelijkheden die beter passen bij een organisatie. Zo kan er gebruik worden gemaakt van een Multi-user Virtual Machine, waardoor meerdere gebruikers op één centrale virtuele desktop werken. Elke werknemer krijgt op deze manier een persoonlijk bureaublad, maar maakt op de achtergrond gebruik van dezelfde virtuele machine. Dit zorgt ervoor dat de beschikbare capaciteit optimaal wordt benut binnen de organisatie. Azure kan dynamisch op- en afschalen, waardoor er op piekmomenten genoeg capaciteit beschikbaar blijft voor alle gebruikers. In de onderstaande afbeelding zie je hoe zo’n Multi-user Virtual machine werkt.

Azure Virtual Desktop Multi-user VM

Creëer virtuele Host Pools in Azure Virtual Desktop

Het kan voorkomen dat een afdeling extra capaciteit nodig heeft bij de virtuele desktop. Denk dan bijvoorbeeld aan een creatieve afdeling die extra GPU-kracht (videokaart) nodig heeft voor hun werkzaamheden. Daarom is het in Azure Virtual Desktop mogelijk om verschillende pools te creëren, waarin per afdeling één virtuele machine zit. Dit is dus eigenlijk een Multi-user Virtuele Machine, maar dan toegespitst per afdeling. Op deze manier kan je per virtuele machine de prestaties toekennen en de beschikbare capaciteit optimaal benutten.

Azure Virtual Desktop Host pools

Waarom kiezen voor Azure Virtual Desktop

Het creëren van een traditionele virtual desktop kan een aantal uitdagingen met zich meenemen. Een virtuele desktop creëren is een ding, maar het onderhouden en monitoren ervan kan enorm complex zijn. Daarom neemt Azure Virtual Desktop deze onderdelen uit handen. Met Azure Virtual Desktop maak je dus gebruik van een flexibel platform, waarin de complexe diagnose en prestatiebalans uit handen wordt genomen. In de onderstaande foto zie je welke controle je als gebruiker hebt en welke onderdelen worden uitbesteed aan Microsoft. De onderdelen die Microsoft beheert geven inzicht, maar hoeven niet door de beheerder worden ingericht.

Azure VD managed

* Ondersteuning voor Windows 11 is toegevoegd

Extreem snelle verbinding met Azure Virtual Desktop

Een Azure Virtual Desktop maakt gebruik van een extreem snelle verbinding met het internet. Omdat de Azure Virtual Desktop omgeving op een Microsoft server staat, wordt er gebruik gemaakt van de internetverbinding in deze datacenters. Jouw persoonlijke internetsnelheid heeft dus geen invloed op de internetsnelheid binnen deze virtuele machine! Wel is het zo dat je zelf een stabiele internetverbinding nodig hebt om verbonden te blijven met deze virtuele machine. Dit komt omdat Azure Virtual Desktop live wordt gestreamd naar jouw apparaat. Verder heeft jouw internetverbinding dus geen impact op de snelheid van de virtuele machine zelf.

Azure Virtual Desktop biedt hoge flexibiliteit

Binnen de Azure Virtual Desktop omgeving is er een hoge mate van flexibiliteit. De virtuele desktop kan op verschillende manieren worden ingericht, waardoor het optimaal aansluit bij een organisatie. Je krijgt daadwerkelijk volledige controle over het beheer en de implementatie van Azure Virtual Desktop. De kosten zijn op basis van het gebruik, waardoor je alleen betaald voor de resources die je daadwerkelijk gebruikt. De combinatie van deze flexibiliteit en het verlagen van de kosten zorgt ervoor dat Azure Virtual Desktop een geschikte optie is om een virtuele machines mee te creëren.

Azure Virtual Desktop of Windows 365

Azure Virtual Desktop biedt de flexibiliteit die organisaties nodig kunnen hebben. Deze virtualisatie methode biedt eigenlijk een VDI-platform (Virtual Desktop Infrastructure) aan. Dit betekent dat organisaties daadwerkelijk een platform krijgen om alles handmatig in te richten. Dit vereist meer kennis dan het inrichten van Windows 365.

Windows 365 biedt een volledige SaaS-oplossing (Software-as-a-Service) aan. Het implementeren van een Windows 365 omgeving is makkelijker dan een Azure Virtual Desktop omgeving. Daartegenover staat wel dat de mogelijkheden in Windows 365 beperkt zijn. Het is dus afhankelijk van de gebruikersscenario’s welke van deze 2 oplossingen beter bij jouw organisatie past. Meer informatie over Windows 365 kun je hier vinden.

Conclusie

Met Azure Virtual Desktop krijgen organisaties de mogelijkheid om een virtuele Windows omgeving te creëren. Deze omgeving is vanaf verschillende apparaten toegankelijk, waardoor er makkelijk gewisseld kan worden. De flexibiliteit maakt het mogelijk om een inrichting te creëren die optimaal aansluit bij jouw organisatie. Door deze mogelijkheden kan Azure Virtual Desktop een geschikte oplossing zijn voor jouw organisatie.

Microsoft 365 voor admins

Meer informatie over Microsoft 365?

Download dan gratis ons eBook met meer informatie

Download het gratis eBook:

Microsoft 365 voor admins

Microsoft 365 voor admins

Meer lezen

multi-tenant-kopstuk
Achtergrond

De voordelen van een multitenant-organisatie in Microsoft 365

In de wereld van cloud computing is het concept van een multitenant-organisatie een belangrijk aspect dat bedrijven in staat stelt om (kosten)efficiënter te werken. Microsoft heeft dit concept omarmd en geïmplementeerd in Entra ID en Microsoft 365. In deze blog gaan we dieper in op wat een multitenant-organisatie is, hoe het werkt en wat het kan opleveren.

Lees meer...

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Het laatste Microsoft 365 nieuws in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!