OfficeGrip_logo

Google stopt met gratis versie G-Suite

Overstappen naar een moderne werkplek

Google stopt vanaf 1 mei 2022 met de gratis versie van G-suite. Dit betekent dat bestaande gebruikers moeten migreren naar een Microsoft 365 of Google Workspace omgeving. De gratis versie van G-Suite is al een tijdje niet meer beschikbaar, maar nu moeten gebruikers echt verplicht moeten upgraden naar een Microsoft 365 of Google Workspace omgeving. In dit blog vertellen wij meer over de upgrade mogelijkheden en wat dit voor jou kan betekenen.   

Inhoudsopgave

Wat is Google G-Suite

Google G-Suite is de voorloper van Google Workspace, waarmee gebruikers toegang kregen tot Gmail, Agenda, Meet, Chat, Drive en Docs. Deze omgeving is in 2012 vervangen door Google Workspace en wordt sindsdien al niet meer aangeboden. De gebruikers die nog op deze verouderde omgeving zitten zullen moeten upgraden naar een Microsoft 365 of Google Workspace omgeving.

G-Suite is een sterk verouderde omgeving en wordt al tijden niet meer voorzien van updates. Google heeft daarom besloten om deze gratis versie om te zetten naar een betaalde Google Workspace omgeving. Het is daarom erg belangrijk om goed te kijken naar de vervolgstappen voor jouw organisatie, omdat er sinds 2012 veel is veranderd in het digitale landschap.

Welke acties moet ik ondernemen

Op het moment dat jouw organisatie nog met een verouderde G-suite versie werkt, is het belangrijk om zo snel mogelijk actie te ondernemen. De gegevens die in deze omgeving staan zijn nog tot 1 juli gratis beschikbaar. Kies je ervoor om geen betalingsgegevens toe te voegen, dan blijven deze gegevens na 1 juli nog de komende zestig dagen beschikbaar.

Omdat er veel is veranderd in de afgelopen 10 jaar, is het belangrijk om goed naar de huidige IT-omgeving te kijken. De laatste jaren zijn er veel nieuwe ontwikkelingen geweest die organisaties productiever laten werken. Zo heeft Microsoft een samenwerkingsplatform gecreëerd die beter past bij het hybride werken, namelijk Microsoft Teams. Zo zijn er nog een tal van oplossingen die een nieuwe IT-omgeving kan introduceren binnen jouw organisatie.

Google G-Suite vs Microsoft 365

Succesvol migreren van G-Suite naar Microsoft 365

Het is mogelijk om een migratie van Google G-Suite naar Microsoft 365 uit te voeren. Met Microsoft 365 creëer je binnen jouw organisatie een moderne werkplek. Dit is eigenlijk ook noodzakelijk geworden, omdat wij steeds vaker vanaf verschillende locaties zijn gaan werken. Applicaties zoals SharePoint en Microsoft Teams kunnen in een moderne organisatie niet meer ontbreken. De Google G-Suite (Google Workspace) omgeving lijkt veel op die van Microsoft, maar heeft toch een aantal fundamentele verschillen.  

G-Suite (Google Workspace) werkt alleen online

Google G-Suite (Google Workspace) is alleen toegankelijk vanuit een webbrowser. Dit betekent dat er geen installeerbare apps zijn. In het geval dat er geen internetverbinding is, kan er niet worden verder gewerkt. Microsoft 365 maakt het wel mogelijk om zonder een internetverbinding te werken. Dit komt omdat er installeerbare applicaties beschikbaar zijn voor alle werknemers. Deze applicaties zijn vaak bekend terrein, waardoor werknemers direct aan de slag kunnen met deze nieuwe omgeving.

Microsoft 365 heeft een compleet samenwerkingsplatform

Microsoft 365 geeft toegang tot het samenwerkingsplatform Microsoft Teams. Dit is het platform om samen te werken met collega’s en gegevens te delen. Google G-Suite (Google Workspace) heeft geen platform dat op Microsoft Teams lijkt. Nu collega’s zich steeds meer op verschillende locaties bevinden, is zo’n samenwerkingsplatform cruciaal geworden. Het helpt collega’s om met elkaar in contact te blijven en creëert een veilige werkomgeving.

Microsoft 365 maakt het beheren van apparaten gemakkelijk

In een organisatie kunnen er veel verschillende apparaten aanwezig zijn. Het beheren van deze apparaten kan een behoorlijke klus zijn, helemaal nu wij steeds vaker vanaf verschillende locaties werken. Met Microsoft 365 wordt het mogelijk om een bedrijfsbeleid te creëren, waardoor gegevens op een veilige manier worden opgeslagen. Denk dan aan het updatebeleid, het installeren van applicaties op afstand en apparaten blokkeren in geval van verlies of diefstal.

De kosten van G-Suite (Google Workspace) en Microsoft 365

Er zitten dus wel een aantal verschillen tussen Google G-Suite (Google Workspace) en Microsoft 365. Op het gebied van functionaliteiten is Microsoft 365 wel uitgebreider dan Google Workspace. Dit terwijl de prijzen van beide omgevingen vergelijkbaar zijn. Een Microsoft 365 omgeving is qua kosten dus vergelijkbaar met Google Workspace, maar biedt wel meer functionaliteiten en een diepere integratie. Het loont daarom wel om goed te kijken welke omgeving jouw organisatie wilt gaan gebruiken.

Conclusie

Het is dus binnenkort niet meer mogelijk om toegang te krijgen tot de traditionele G-Suite omgeving. Organisaties die nog gebruik maken van deze omgeving, zullen moeten overstappen naar een Microsoft 365 of Google Workspace omgeving. De kosten van deze omgevingen zijn vergelijkbaar met elkaar. Daarom is het belangrijk om goed na te denken over welke omgeving je precies wilt gebruiken bij jouw organisatie.

Download het gratis eBook:

De voordelen van een moderne werkplek

De voordelen van een moderne werkplek cover

  Ja, ik ga akkoord met het ontvangen van aan mij gerichte berichten over producten, evenementen en acties van OfficeGrip. OfficeGrip mag contact met mij opnemen via de kanalen die ik kies, zoals e-mail, telefoon of post.

  Om spam te voorkomen vragen we u de
  onderstaande code over te typen.

  Meer lezen

  neomounts
  Eindgebruiker

  Optimaliseer uw werkplek: ontdek de ideale monitorarm, laptopstand en trolley voor uw organisatie

  In de dynamische wereld van moderne werkplekken is ergonomie cruciaal voor een productieve en comfortabele werkomgeving. Daarom presenteren wij met trots onze aanbevolen producten, variërend van NEXT-series monitorarmen tot handige laptopstands en veelzijdige trolleys. In deze blog nemen we een kijkje in de unieke eigenschappen van elk product in onze selectie.

  Lees meer...
  Stream-Microsoft
  Eindgebruiker

  Microsoft Stream: de toekomst van video in Microsoft 365

  De toekomst van video op het werk ziet er rooskleurig uit met Microsoft Stream, het videoplatform binnen Microsoft 365 voor bedrijven. Dit platform integreert video’s in de dagelijkse gang van zaken op het werk. Met nieuwe tools en functies zoals Copilot, snelle trim, vertalingen, video-afspelen en opnemen in Outlook, en meer, kunt u uw video’s boeiender en toegankelijker maken voor mensen op uw werk.

  Lees meer...
  excellente-klantbeleving
  Achtergrond

  Vernieuwde klantbeleving: de kracht van ons nieuwe ticketsysteem

  Bij OfficeGrip is ons voornaamste doel om langdurige en waardevolle relaties met onze klanten op te bouwen. Om hierin te kunnen excelleren is recentelijk de Customer Experience-afdeling opgericht, die een cruciale rol gaat spelen als verbindende schakel tussen onze organisatie en klanten. In dit blogartikel licht ik graag uit hoe dit team niet alleen problemen oplost, maar ook een waardevolle toevoeging biedt aan onze klanten.

  Lees meer...

  Inschrijven voor de nieuwsbrief

  Het laatste Microsoft 365 nieuws in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!