OfficeGrip_logo

Hoe beveilig je de Microsoft 365 omgeving succesvol

Beveiliging voor de moderne werkplek

Het beveiligen en beheren van gegevens is enorm belangrijk. Je wilt voorkomen dat iedereen in de organisatie zomaar toegang heeft tot allerlei documenten. De Microsoft 365 omgeving beveiligen is dus een belangrijk onderdeel van de implementatie. Wij lichten hier toe waarop je moet letten en hoe wij de Microsoft 365 omgeving in hoofdlijnen beveiligen. Daarbij geven we wel direct aan dat dit voor elke organisatie kan verschillen. Dit komt omdat organisaties onderling nog wel eens enorm van elkaar kunnen verschillen.

De Microsoft 365 omgeving beveiligen op basis van identiteit

Hoe werkt de beveiliging in Microsoft 365 nou precies? Dat hangt er eigenlijk vanaf hoe je dit instelt. Je wilt namelijk niet zomaar iedereen toegang geven tot allerlei werkbestanden. Dit wil je op basis van verschillende beleidsinstellingen doen. Een belangrijk onderdeel van de Microsoft 365 beveiliging is dat er op basis van verschillende toegangsrechten en identiteiten toegang wordt verleend. Zie dit eigenlijk als een soort inlogprofiel waarin alles wordt geregeld.

Met zo’n inlogprofiel wordt het mogelijk om verschillende documenten en gegevens te raadplegen. Je wilt bijvoorbeeld de documenten van HR (Human Resource) niet inzichtelijk maken voor de gehele organisatie. Op basis van deze profielen kun je dus instellen welke gegevens er voor welke personen/afdelingen beschikbaar zijn.

De Microsoft 365 omgeving beveiligen op basis van toegangsrechten en identiteiten maakt het makkelijker om op afstand gegevens te beschermen. De gegevens staan bij een Microsoft 365 omgeving namelijk in de cloud, waardoor je op afstand de toegang kan ontzeggen. Raken apparaten verloren of worden deze gestolen? Dan kan je bedrijfsgevoelige informatie in de Microsoft 365 omgeving makkelijker beschermen.  

Microsoft 365 beveiliging met Azure Sentinel

De Microsoft 365 beveiliging inzien met Azure Sentinel

In grotere organisaties kan het al snel lastiger worden om de beveiliging in de gaten te houden. Er zijn verschillende bronnen waarin onbewust beveiligingsproblemen kunnen zitten. Azure Sentinel beveiligt daarom de digitale werkomgeving. Op deze manier krijgt de IT-afdeling direct inzicht in waar mogelijke beveiligingsproblemen kunnen zitten en hoeveel impact dat risico op de organisatie kan hebben. De Microsoft 365 omgeving beveiligen is natuurlijk een onderdeel, maar risicomanagement hoort daar uiteraard ook bij. Wil je meer weten over Azure Sentinel dan kun je hier klikken.

Het trainen van de gebruikers

Het is belangrijk om personeel goed te betrekken bij een implementatietraject. Daar hoort een stukje gebruikerstraining bij. Denk dan aan het herkennen van phishing, spam-email en andere soorten beveiligingsrisico’s. Hoe je de Microsoft 365 omgeving beveiligt is dus ook door gebruikers goed te trainen. Door werknemers te trainen en begeleiden zorg je ervoor dat een groot gedeelte van de beveiligingsrisico’s al worden vermeden.

Mocht het dan toch zo zijn dat er door het personeel op bijvoorbeeld een phishing mail wordt geklikt, dan komt de beveiliging van Microsoft 365 direct in actie. Microsoft 365 heeft verschillende tools om te voorkomen dat bedrijven slachtoffer worden van phishing, ransomware, virussen en andere soorten veiligheidsbedreiging. De combinatie tussen het trainen van personeel en het beveiligen van de Microsoft 365 omgeving zorgt voor een veilige online werkplek. Bij OfficeGrip passen wij de trainingen op maat aan. Meer informatie over onze trainingsmethodes kun je hier bekijken.

Microsoft 365 omgeving beveiliging

De Microsoft 365 omgeving beveiligen met de Security Baseline

Het beveiligen van de Microsoft 365 omgeving kan op verschillende manieren. Bij OfficeGrip hebben wij daarom in samenwerking met Microsoft de Security Baseline ontwikkeld. In de Security Baseline wordt de complete omgeving zo veilig mogelijk ingesteld, zonder een lang en kostbaar implementatietraject. Microsoft 365 beveiligen met de Security Baseline zorgt voor een minimale impact op de eindgebruikers. Het is eigenlijk een startpunt wat voorziet in de belangrijkste basisbehoeften voor een veilige werkomgeving. Voor meer informatie over de Security Baseline of vragen over beveiliging van de Microsoft 365 omgeving kun je contact opnemen met onze beveiligingsexperts.

Tot slot

Het is belangrijk om goed na te denken over de beveiliging van een Microsoft 365 omgeving. Er zijn verschillende middelen beschikbaar om te zorgen voor een veilige werkomgeving in de cloud. In ons eBook “Snelcursus Azure Active Directory” behandelen wij nog een aantal beveiligingsmogelijkheden in Microsoft 365. Deze kun je hieronder gratis downloaden:

Download het gratis eBook:

Een Snelcursus Azure Active Directory

snelcursus-azure-ad-2

  Ja, ik ga akkoord met het ontvangen van aan mij gerichte berichten over producten, evenementen en acties van OfficeGrip. OfficeGrip mag contact met mij opnemen via de kanalen die ik kies, zoals e-mail, telefoon of post.

  Meer lezen

  Copilot-Teams
  Achtergrond

  De nieuwe dimensie van Microsoft Teams met Copilot

  Bij OfficeGrip brengen we continu innovaties naar onze klanten om hun werk efficiënter en effectiever te maken. Microsoft Teams is het kloppende hart van moderne samenwerking, en we zijn erg enthousiast over de nieuwste verbeteringen die de samenwerking verder zullen versterken en hybride vergaderingen nog effectiever zullen maken.

  Lees meer...
  dell-precision-workstation
  Achtergrond

  Dell Precision Workstations

  Al meer dan 25 jaar levert Dell Precision veelzijdige ontwerpen, top prestaties en betrouwbaarheid om u in staat te stellen uw meest veeleisende toepassingen te beheersen. Van prijswinnende filmmakers en animators tot ultramoderne architecten en ingenieurs, tot datawetenschappers en VR-ontwikkelaars, ons uitgebreide portfolio stelt u in staat om een geschikte workstation te vinden die uw doel en creatieve expertise aandrijft.

  Lees meer...
  Logo-OfficeGrip

  OfficeGrip

  Officegrip zet uw bedrijf in de cloud. Daarbij passen wij de nieuwste technologie toe van Microsoft. Wij voorzien uw bedrijf van het complete Office365 pakket aangevuld met Sharepoint, Dynamics en de beste trainingen zodat u optimaal gebruik kunt maken van uw nieuwe IT-omgeving.

  Inschrijven voor de nieuwsbrief

  Het laatste Microsoft 365 nieuws in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!