OfficeGrip_logo

Hoe voorkom je Ransomware

Cybersecurity

Een ransomware aanval kan een grote impact hebben op de organisatie. Het zorgt ervoor dat werknemers geen toegang meer hebben tot gegevens, waardoor de organisatie (gedeeltelijk) stil kan komen te liggen. Beschermen tegen ransomware is daarom enorm belangrijk, omdat de impact erg groot kan zijn. Wij leggen hier alles uit wat jij moet weten over ransomware.

Wat is ransomware?

Ransomware is een stukje kwaadaardige software die systemen kan gijzelen, vandaar dat het ook regelmatig gijzelsoftware wordt genoemd. Dit doet de software door het complete ICT-systeem en alle gegevens te versleutelen. Door deze versleuteling zijn alle gegevens niet meer toegankelijk voor de complete organisatie. Dit kan dus een grote impact hebben op de organisatie, omdat niemand meer bij zijn of haar gegevens kan.

Bij ransomware krijgen gebruikers vaak een melding dat de computer versleuteld is. In deze melding kan van alles staan, maar het komt regelmatig voor dat het lijkt alsof deze melding van een overheidsinstantie komt. Dit is uiteraard niet waar, maar op deze manier proberen de kwaadwillende meer vertrouwen te wekken. In het bericht staat vervolgens een bedrag wat betaalt moet worden om de gegevens te ontsleutelen. Het is nooit zeker dat er na betaling gegevens beschikbaar komen.

De betalingen bij een ransomware aanval moeten vaak via cryptovaluta worden betaald. Dit maakt het namelijk makkelijker voor de kwaadwillende om het geld te verplaatsen. Na de betaling kan deze niet meer ongedaan worden gemaakt, waardoor kwaadwillende er met het geld vandoor gaan. Het kan voorkomen dat de gegevens wel worden ontsleuteld, maar in veel gevallen gebeurt dit niet. Betaal daarom ook nooit het bedrag wat wordt gevraagd.

Ransomware bescherming

Beschermen tegen ransomware

Het is mogelijk om een organisatie te beschermen tegen een ransomware aanval. Dit is eigenlijk een combinatie van verschillende middelen, waardoor het voor kwaadwillende erg lastig wordt om een ransomware aanval te plegen. Een 100% bescherming tegen ransomware is niet mogelijk. We zouden liegen als een ICT-systeem 100% veiligheid garandeert. Er zijn wel verschillende mogelijkheden om het te voorkomen of de impact te beperken.

Train gebruikers om ransomware te herkennen

Het trainen van gebruikers is eigenlijk wel de belangrijkste stap in het voorkomen van ransomware. Op het moment dat gebruikers namelijk de ransomware herkennen, kan er direct actie worden ondernomen. Het is bij ransomware namelijk zo dat er vaak interactie van de gebruiker nodig is. De gebruiker heeft het zelf niet door, maar geeft de ransomware software onbewust toegang tot gegevens. Dit kan door te klikken op een link in een phishing e-mail of door het installeren van programma’s. Het is daarom belangrijk om gebruikers te trainen om ransomware te herkennen.

Gebruik up-to-date software

Zorg ervoor dat de complete ICT-omgeving is voorzien van actuele software. Met de nieuwste software worden vaak fouten en beveiligingsproblemen opgelost, waardoor de organisatie beter beschermd blijft. Dit beschermt niet alleen tegen ransomware, maar ook voor andere soorten kwaadaardige software. Maak binnen de organisatie ook gebruik van een antivirusprogramma en een firewall. Met deze oplossingen maak je het voor kwaadwillende erg lastig om ransomware te installeren.

Zorg voor een robuuste back-up

Een back-up van gegevens hebben kan nooit kwaad. Zorg ervoor dat gegevens beschikbaar blijven door een kopie op te slaan. Deze kopie moet wel in een aparte omgeving staan, omdat anders de ransomware ook de kopie kan versleutelen. Er zijn verschillende manieren om een back-up te maken, maar welke manier het beste past bij jouw organisatie kan verschillen.

Voorkom ransomware door een moderne SharePoint omgeving

Wij maken zelf gebruik van SharePoint, waarin al onze gegevens terecht komen. Deze omgeving werkt volledig vanuit de cloud, wat ervoor zorgt dat er verschillende beveiligingsmogelijkheden zijn. Een SharePoint omgeving wordt namelijk nauwlettend in de gaten gehouden door Microsoft. Dit maakt een SharePoint omgeving ideaal om veilig gegevens op te slaan.

De SharePoint omgeving wordt continu gemonitord

Een SharePoint omgeving wordt continu door Microsoft gemonitord. Omdat alles vanuit de cloud werkt, is het mogelijk om direct in te grijpen bij verdachte activiteiten. Microsoft maakt namelijk gebruik van de nieuwste beveiligingstechnieken om de complete ICT-omgeving veilig te houden. SharePoint maakt automatisch back-ups, waardoor een organisatie daar geen omkijken meer naar heeft. Wij maken zelf nog een aantal aanpassingen in een SharePoint omgeving om deze zo optimaal mogelijk te beveiligen.

Voorkomen Ransomware

Conclusie

Het is dus mogelijk om een organisatie te beschermen tegen ransomware. Het belangrijkste is dat gebruikers goed worden getraind om de ransomware software te herkennen. Dit kan een groot gedeelte van de ransomware voorkomen. Een goede ICT-infrastructuur kan hier ook bij helpen. Met bijvoorbeeld een SharePoint omgeving zorg je ervoor dat gegevens optimaal beveiligd zijn binnen de organisatie. Ben je nu benieuwd wat SharePoint allemaal precies kan betekenen voor jouw organisatie? Download dan ons eBook hieronder:

Download het gratis eBook:

Maak kennis met SharePoint

Maak kennis met SharePoint foto

  Ja, ik ga akkoord met het ontvangen van aan mij gerichte berichten over producten, evenementen en acties van OfficeGrip. OfficeGrip mag contact met mij opnemen via de kanalen die ik kies, zoals e-mail, telefoon of post.

  Meer lezen

  kennis-cybersecurity
  Achtergrond

  Flink gebrek aan kennis over cybersecurity bij Nederlandse werknemers

  Het jaarlijkse State of the Phish-rapport van Proofpoint, een vooraanstaande speler in cybersecurity- en compliance-oplossingen, wijst uit dat meer dan twee derde (69%) van de Nederlandse werknemers bewust het risico nemen om hun organisaties in gevaar te brengen. Dit gedrag resulteert in potentieel schadelijke gevolgen zoals ransomware- of malware-infecties, datalekken, of financieel verlies.

  Lees meer...
  HP-Amplify-Power-Partner
  Achtergrond

  OfficeGrip Hardware is trotse HP Amplify Power Partner

  Onze relatie met HP stelt ons in staat om onze klanten niet alleen de beste producten te bieden, maar ook op maat gemaakt advies en uitstekende ondersteuning. Of je nu op zoek bent naar krachtige Probooks, Elitebooks, HP Pro en Elite Desktops, ZBooks, Z Desktop Workstations, printers of andere oplossingen binnen het HP-portfolio, bij OfficeGrip Hardware vind je precies wat je nodig hebt.

  Lees meer...
  AI-werkvloer
  Copilot

  De juiste manier om AI te benutten

  De productiviteitswinsten van AI komen alleen wanneer bedrijven een doelgerichte en programmatische aanpak hanteren voor hun uitrol. In dit artikel geven wij vijf stappen om uw AI-implementatie te perfectioneren.

  Lees meer...
  Logo-OfficeGrip

  OfficeGrip

  Officegrip zet uw bedrijf in de cloud. Daarbij passen wij de nieuwste technologie toe van Microsoft. Wij voorzien uw bedrijf van het complete Office365 pakket aangevuld met Sharepoint, Dynamics en de beste trainingen zodat u optimaal gebruik kunt maken van uw nieuwe IT-omgeving.

  Jouw ICT-omgeving optimaal beveiligen?

  Download dan gratis meer informatie over het Zero Trust model

  Zero Trust eBook

  Inschrijven voor de nieuwsbrief

  Het laatste Microsoft 365 nieuws in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!