Hoe voorkom je Ransomware

Cybersecurity

Een ransomware aanval kan een grote impact hebben op de organisatie. Het zorgt ervoor dat werknemers geen toegang meer hebben tot gegevens, waardoor de organisatie (gedeeltelijk) stil kan komen te liggen. Beschermen tegen ransomware is daarom enorm belangrijk, omdat de impact erg groot kan zijn. Wij leggen hier alles uit wat jij moet weten over ransomware.

Wat is ransomware?

Ransomware is een stukje kwaadaardige software die systemen kan gijzelen, vandaar dat het ook regelmatig gijzelsoftware wordt genoemd. Dit doet de software door het complete ICT-systeem en alle gegevens te versleutelen. Door deze versleuteling zijn alle gegevens niet meer toegankelijk voor de complete organisatie. Dit kan dus een grote impact hebben op de organisatie, omdat niemand meer bij zijn of haar gegevens kan.

Bij ransomware krijgen gebruikers vaak een melding dat de computer versleuteld is. In deze melding kan van alles staan, maar het komt regelmatig voor dat het lijkt alsof deze melding van een overheidsinstantie komt. Dit is uiteraard niet waar, maar op deze manier proberen de kwaadwillende meer vertrouwen te wekken. In het bericht staat vervolgens een bedrag wat betaalt moet worden om de gegevens te ontsleutelen. Het is nooit zeker dat er na betaling gegevens beschikbaar komen.

De betalingen bij een ransomware aanval moeten vaak via cryptovaluta worden betaald. Dit maakt het namelijk makkelijker voor de kwaadwillende om het geld te verplaatsen. Na de betaling kan deze niet meer ongedaan worden gemaakt, waardoor kwaadwillende er met het geld vandoor gaan. Het kan voorkomen dat de gegevens wel worden ontsleuteld, maar in veel gevallen gebeurt dit niet. Betaal daarom ook nooit het bedrag wat wordt gevraagd.

Ransomware bescherming

Beschermen tegen ransomware

Het is mogelijk om een organisatie te beschermen tegen een ransomware aanval. Dit is eigenlijk een combinatie van verschillende middelen, waardoor het voor kwaadwillende erg lastig wordt om een ransomware aanval te plegen. Een 100% bescherming tegen ransomware is niet mogelijk. We zouden liegen als een ICT-systeem 100% veiligheid garandeert. Er zijn wel verschillende mogelijkheden om het te voorkomen of de impact te beperken.

Train gebruikers om ransomware te herkennen

Het trainen van gebruikers is eigenlijk wel de belangrijkste stap in het voorkomen van ransomware. Op het moment dat gebruikers namelijk de ransomware herkennen, kan er direct actie worden ondernomen. Het is bij ransomware namelijk zo dat er vaak interactie van de gebruiker nodig is. De gebruiker heeft het zelf niet door, maar geeft de ransomware software onbewust toegang tot gegevens. Dit kan door te klikken op een link in een phishing e-mail of door het installeren van programma’s. Het is daarom belangrijk om gebruikers te trainen om ransomware te herkennen.

Gebruik up-to-date software

Zorg ervoor dat de complete ICT-omgeving is voorzien van actuele software. Met de nieuwste software worden vaak fouten en beveiligingsproblemen opgelost, waardoor de organisatie beter beschermd blijft. Dit beschermt niet alleen tegen ransomware, maar ook voor andere soorten kwaadaardige software. Maak binnen de organisatie ook gebruik van een antivirusprogramma en een firewall. Met deze oplossingen maak je het voor kwaadwillende erg lastig om ransomware te installeren.

Zorg voor een robuuste back-up

Een back-up van gegevens hebben kan nooit kwaad. Zorg ervoor dat gegevens beschikbaar blijven door een kopie op te slaan. Deze kopie moet wel in een aparte omgeving staan, omdat anders de ransomware ook de kopie kan versleutelen. Er zijn verschillende manieren om een back-up te maken, maar welke manier het beste past bij jouw organisatie kan verschillen.

Voorkom ransomware door een moderne SharePoint omgeving

Wij maken zelf gebruik van SharePoint, waarin al onze gegevens terecht komen. Deze omgeving werkt volledig vanuit de cloud, wat ervoor zorgt dat er verschillende beveiligingsmogelijkheden zijn. Een SharePoint omgeving wordt namelijk nauwlettend in de gaten gehouden door Microsoft. Dit maakt een SharePoint omgeving ideaal om veilig gegevens op te slaan.

De SharePoint omgeving wordt continu gemonitord

Een SharePoint omgeving wordt continu door Microsoft gemonitord. Omdat alles vanuit de cloud werkt, is het mogelijk om direct in te grijpen bij verdachte activiteiten. Microsoft maakt namelijk gebruik van de nieuwste beveiligingstechnieken om de complete ICT-omgeving veilig te houden. SharePoint maakt automatisch back-ups, waardoor een organisatie daar geen omkijken meer naar heeft. Wij maken zelf nog een aantal aanpassingen in een SharePoint omgeving om deze zo optimaal mogelijk te beveiligen.

Voorkomen Ransomware

Conclusie

Het is dus mogelijk om een organisatie te beschermen tegen ransomware. Het belangrijkste is dat gebruikers goed worden getraind om de ransomware software te herkennen. Dit kan een groot gedeelte van de ransomware voorkomen. Een goede ICT-infrastructuur kan hier ook bij helpen. Met bijvoorbeeld een SharePoint omgeving zorg je ervoor dat gegevens optimaal beveiligd zijn binnen de organisatie. Ben je nu benieuwd wat SharePoint allemaal precies kan betekenen voor jouw organisatie? Download dan ons eBook hieronder:

Download het gratis eBook:

Maak kennis met SharePoint

Maak kennis met SharePoint foto

  Ja, ik ga akkoord met het ontvangen van aan mij gerichte berichten over producten, evenementen en acties van OfficeGrip. OfficeGrip mag contact met mij opnemen via de kanalen die ik kies, zoals e-mail, telefoon of post.

  Meer lezen

  VoIP Voice over IP
  Telefonie

  VoIP compleet uitgelegd

  VoIP is de afkorting voor Voice over Internet Protocol. Het is eigenlijk niks anders dan een omgeving waarmee je kunt bellen en gebeld kunt worden. Tegenwoordig maken steeds meer bedrijven gebruik van een VoIP oplossing, omdat het goedkoper, flexibeler en moderner is. VoIP wordt ook regelmatig hosted VoIP, bellen via internet of internet telefonie genoemd.

  Lees meer...
  Outlook ondersteuning Microsoft
  Beveiliging

  Oudere Outlook versies worden binnenkort niet meer ondersteund

  Vanaf 1 november 2021 verandert de minimale Outlook versie waarmee verbinding gemaakt kan worden in Microsoft 365/ Office 365. De oudere versies van Outlook ondersteunen namelijk niet de nieuwste veiligheidstechnieken om gegevens veilig te houden, waardoor Microsoft heeft besloten deze ondersteuning stop te zetten.

  Lees meer...
  Microsoft zonder wachtwoord inloggen
  Beveiliging

  Microsoft maakt inloggen zonder wachtwoord mogelijk

  Onze wachtwoorden moeten complex & uniek zijn en regelmatig worden veranderd. Maar daar heeft Microsoft iets op bedacht! Vanaf vandaag is het mogelijk om je Microsoft account te beveiligen zonder een wachtwoord. Hoe dat precies werkt leggen wij hier uit.

  Lees meer...
  Logo-OfficeGrip

  OfficeGrip

  Officegrip zet uw bedrijf in de cloud. Daarbij passen wij de nieuwste technologie toe van Microsoft. Wij voorzien uw bedrijf van het complete Office365 pakket aangevuld met Sharepoint, Dynamics en de beste trainingen zodat u optimaal gebruik kunt maken van uw nieuwe IT-omgeving.