OfficeGrip_logo

Hybride werken wordt het nieuwe normaal

Een toekomstbestendige werkomgeving

We zien eigenlijk een toenemende trend van mensen die werken vanaf een hybride werkplek. Hybride werken betekent namelijk dat er vanuit kantoor als vanuit huis wordt gewerkt. Dit verschilt uiteraard per functie in hoeverre dit mogelijk is, maar een ding is zeker, hybride werken blijft. Het werken vanaf verschillende plekken brengt wel een aantal uitdagingen met zich mee. Denk dan aan het veilig toegang geven tot bedrijfsgegevens en het beheren van bedrijfsapparatuur. Hybride werken vereist dus de juiste middelen om succesvol te zijn.

Wat is hybride werken?

Hybride werken betekent eigenlijk een gedeelte van de werktijd op kantoor en een gedeelte vanuit huis. Er is geen vaste verhouding over hoeveel dagen er op welke locatie wordt gewerkt. Bedrijven kiezen vaak voor 2 tot 3 dagen werken vanuit huis en de rest op kantoor, maar uiteraard kan dit veel verschillen per bedrijf en branche. Het maakt het voor werknemers makkelijker om hun privé en werkbalans op orde te houden. Werknemers zijn namelijk minder tijd kwijt aan het reizen naar kantoor, waardoor er meer privé tijd beschikbaar blijft.

Hybride werken

De voordelen van hybride werken

Hybride werken heeft voor zowel werknemers als werkgevers een aantal voordelen. Er wordt vaak gedacht dat voornamelijk werknemers profiteren, maar werkgevers hebben ook baat bij een hybride werkplek.

Voordelen voor werknemers

Werknemers die hybride werken besteden minder tijd aan reizen. Dit zorgt ervoor dat werknemers minder in de file terecht komen en meer tijd beschikbaar hebben voor andere zaken. De balans tussen werk en privé tijd wordt hierdoor beter voor werknemers. Ook kunnen werknemers zich beter concentreren, omdat ze niet continu door collega’s worden benaderd. Werknemers hebben dus vooral extra tijd beschikbaar voor hun privé leven. Dit kan ervoor zorgen dat werknemers gelukkiger zijn met hun baan.

Voordelen voor werkgevers

Werkgevers maken door het hybride werken minder kosten, omdat de vaste lasten lager worden. Het wordt bijvoorbeeld mogelijk om een kleiner kantoorpand te huren, waardoor deze kosten weer omlaag gaan. Zo zijn er verschillende kosten die lager worden bij het werken vanuit een hybride werkplek. Werknemers werken gemiddeld ook meer uren door het werken vanuit huis. Omdat een gedeelte van de reistijd wegvalt, werken mensen langer door. Het CBS geeft aan dat werknemers die hybride werken gemiddeld 4 uur overwerken per week.

Hoe maak je hybride werken mogelijk

Hybride werken is iets waar je als organisatie goed over moet nadenken. Het is niet dat je van de een op de andere dag een hybride werkplek hebt gecreëerd. Je moet voor een hybride werkplek werknemers de juiste middelen geven om op afstand te kunnen werken. Doe je dit niet, dan haal je minder profijt van het hybride werken. De complete IT infrastructuur moet goed aansluiten om een hybride werkplek mogelijk te maken. De IT omgeving moet daarom goed ingericht zijn voor het werken op afstand. Je wilt werknemers op een veilige manier toegang geven tot de werkomgeving. Hybride werken zorgt namelijk voor een uitdaging op het gebied van IT.

Hybride werken IT

Hybride werken met de juiste IT oplossing

Microsoft 365 is een oplossing die het mogelijk maakt om hybride te werken. Je creëert eigenlijk een moderne werkplek in de cloud, waardoor werknemers vanaf elke locatie toegang kunnen hebben tot gegevens. Dit kan op verschillende manieren worden ingericht, wat ervoor zorgt dat het optimaal aansluit bij de organisatie. Je moderniseert de werkplek met de nieuwste technologieën en maakt het mogelijk om samen te werken met elkaar.

Werken op afstand kan het namelijk lastiger maken om in contact te blijven met collega’s. De gesprekken in de wandelgangen nemen nu eenmaal af bij het hybride werken. Dit kan ervoor zorgen dat je informatie mist over de organisatie of goede ideeën minder makkelijk kan delen. Microsoft Teams is een programma wat dit probleem oplost. Om hybride te werken heb je eigenlijk Microsoft Teams wel nodig, omdat het jou in staat stelt met collega’s in contact te blijven. Het is namelijk een platform waarmee collega’s elkaar makkelijk kunnen bereiken. Het biedt mogelijkheden zoals videobellen, vergaderen, samenwerken, chatten en nog veel meer.

De beveiliging van een hybride werkplek

Bij een hybride werkplek is een goede beveiliging enorm belangrijk. Je wilt niet werknemers ongelimiteerd toegang geven tot alle gegevens. Dit moet goed ingericht worden, zodat bedrijfsgegevens optimaal worden beveiligd. Het is belangrijk om gegevens op een gemakkelijker manier te kunnen delen, maar dit moet wel veilig gebeuren binnen de organisatie.

Gegevens binnen een organisatie delen kan bijvoorbeeld via SharePoint. Op het moment dat je een SharePoint omgeving goed hebt ingericht, kun je werknemers gemakkelijk toegang geven tot werkgegevens. Een hybride werkplek draait namelijk ook om het delen van gegevens en samenwerken met elkaar. Dit wordt ingericht met verschillende gebruikersrechten, waardoor niet iedereen direct toegang heeft tot alle gegevens. Je creëert zo wel een centraal opslagpunt voor alle gegevens die collega’s kunnen raadplegen vanaf elk apparaat. Dit maakt het makkelijker om op afstand met elkaar samen te werken.

Samenwerken met de hybride werkplek

Er wordt vaak gedacht dat een hybride werkplek ten koste gaat van de samenwerking. Collega’s zien elkaar namelijk minder en kunnen elkaar mislopen is de gedachten. Samenwerken is juist heel gemakkelijk vanaf een hybride werkplek. Met verschillende soorten applicaties kun je het mogelijk maken om toch vergaderingen met elkaar te organiseren, ongeacht welke plek de collega’s zich bevinden. In Microsoft Teams zitten bijvoorbeeld verschillende tools om samen te werken met elkaar.

Het wordt mogelijk om gelijktijdig documenten te openen en bewerken. Met Teams kun je elkaar gemakkelijk opbellen of een chatbericht sturen voor korte vragen. Dit werkt sneller dan het heen en weer mailen van gegevens naar elkaar. Dit is dan ook waar een hybride werkplek om draait. Een hybride werkplek maakt het mogelijk om efficiënter, sneller en veiliger te werken. De IT omgeving moet daar alleen wel goed bij aansluiten. Kies je niet voor de juiste oplossing, dan kan hybride werken lastiger zijn dan de traditionele manier op kantoor.

Conclusie

Een hybride werkplek is iets wat we bij steeds meer organisaties gaan zien. Een werkplek wordt in de toekomst namelijk niet meer plaatsgebonden. Met de voordelen van werken uit de cloud wordt het mogelijk om toch optimaal in contact te blijven met alle collega’s. Het is belangrijk om een degelijke IT omgeving in te richten, omdat het anders lastig wordt om vanaf elke locatie te werken. Wij maken zelf namelijk hybride en moderne werkplekken met Microsoft 365. Ben je op zoek naar meer informatie over een hybride en moderne werkplek? Download dan gratis ons eBook met meer informatie:

Download het gratis eBook:

De voordelen van een moderne werkplek

De voordelen van een moderne werkplek cover

  Ja, ik ga akkoord met het ontvangen van aan mij gerichte berichten over producten, evenementen en acties van OfficeGrip. OfficeGrip mag contact met mij opnemen via de kanalen die ik kies, zoals e-mail, telefoon of post.

  Om spam te voorkomen vragen we u de
  onderstaande code over te typen.

  captcha

  Meer lezen

  hoe-microsoft-teams-sharepoint-samen-werken-1
  Microsoft Teams

  Hoe Microsoft Teams en SharePoint samenwerken

  Microsoft Teams en SharePoint zijn twee krachtige tools die ontworpen zijn om samen te werken en te versterken. Terwijl Teams een platform biedt voor real-time samenwerking en communicatie, biedt SharePoint een centrale locatie voor het delen en beheren van documenten en inhoud.

  Lees meer...
  wat-is-games-for-work-nieuwe-microsoft-teams-app-1
  Achtergrond

  Wat is Games for Work, een nieuwe Microsoft Teams-app

  Games for Work is een nieuwe app van Microsoft, die bedrijven helpt om productiviteit te verhogen door het gebruik van gamification. De app biedt een scala aan tools waarmee bedrijven hun werknemers kunnen uitdagen en motiveren om meer te presteren door middel van leuke en interactieve spellen.

  Lees meer...
  adobe-acrobat-integratie-microsoft-teams-1
  IT Manager

  Doe meer met de Adobe Acrobat integratie in Microsoft Teams

  De integratie van Adobe Acrobat in Microsoft Teams maakt het werken met PDF-bestanden nog gemakkelijker en efficiënter. Voortaan hoef je niet meer tussen verschillende programma’s heen en weer te schakelen om samen te werken aan documenten, want alles wat je nodig hebt is nu binnen handbereik in Teams.

  Lees meer...
  Logo-OfficeGrip

  OfficeGrip

  Officegrip zet uw bedrijf in de cloud. Daarbij passen wij de nieuwste technologie toe van Microsoft. Wij voorzien uw bedrijf van het complete Office365 pakket aangevuld met Sharepoint, Dynamics en de beste trainingen zodat u optimaal gebruik kunt maken van uw nieuwe IT-omgeving.

  Inschrijven voor de nieuwsbrief

  Het laatste Microsoft 365 nieuws in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!