Waarom Multi-factor Authenticatie (MFA) belangrijk is

Op een veilige manier toegang tot bedrijfsgegevens

Het inloggen met alleen een gebruikersnaam en wachtwoord is tegenwoordig niet meer veilig genoeg. Cybercriminelen worden steeds slimmer en gebruiken meerdere tactieken om toegang te krijgen tot bedrijfsgegevens. Met Multi-factor Authenticatie (MFA) wordt het voor cybercriminelen een stuk lastiger om toegang te krijgen tot bedrijfsgegevens. Wij leggen hier uit waarom Multi-factor Authenticatie zo belangrijk is.

Hoe werkt Multi-factor Authenticatie

Multi-factor Authenticatie zorgt ervoor dat er nog een extra stap nodig is voor het inloggen in een account. Denk dan bijvoorbeeld aan een sms of de Microsoft Authenticator-app. Op deze manier wordt er een extra inlogcode gegenereerd die elke keer anders is. Deze code is voor een cybercrimineel niet te bemachtigen zonder fysieke toegang tot jouw apparaat.

Het kraken van accounts die extra zijn beveiligd met Multi-factor Authenticatie is vele malen lastiger. Met MFA wordt er elke keer een nieuwe code gegenereerd, waardoor deze niet te raden is door een hacker. Gebruikers maken tenslotte regelmatig gebruik van dezelfde inlognamen en wachtwoorden. Zonder MFA zijn deze accounts een stuk kwetsbaarder dan normaal.

Is Multi-factor Authenticatie dan compleet veilig

Multi-factor Authenticatie is eigenlijk de basis voor het hebben van een veiliger account. De kans dat een account met MFA in de verkeerde handen terecht komt is minder dan 0,1% (bron: Microsoft). Een hacker moet veel meer moeite doen om accounts met MFA aan te vallen. De kosten worden hierdoor veel hoger, wat het ook minder aantrekkelijk maakt.

Multi-factor Authenticatie maakt het dus vele malen lastiger voor kwaadwillende om gegevens te bemachtigen. Uiteraard vermelden wij erbij dat geen enkel systeem 100% waterdicht is. Het voorzichtig omgaan met inloggegevens is nou eenmaal belangrijk. Als een persoon de MFA-code aan een kwaadwillend persoon doorspeelt, heeft de hacker alsnog toegang tot het account. Dit is dan ook een van de redenen dat het systeem niet 100% waterdicht is. Het begeleiden en trainen van het personeel is daarom ook erg belangrijk. Een security training kan helpen om bijvoorbeeld phishing-aanvallen te herkennen en voorkomen. In zo’n training worden de veelgebruikte methodes besproken om gebruikers extra waakzaam te maken.

MFA beveiliging

Verschillende vormen van MFA

Het beveiligen van accounts met MFA kan op verschillende manieren. Denk dan aan het beveiligen met SMS of de Microsoft Authenticator app. Wij raden het gebruik van de Microsoft Authenticator app aan, omdat dit extra beveiliging met zich meebrengt mocht het apparaat gestolen zijn. Verder zijn er mogelijkheden om met fysieke items een veilige inlog te creëren. Denk dan aan een USB-stick of smartcard om een account te ontgrendelen. Het nadeel is dat deze gestolen kunnen worden, maar voor hackers op afstand is het onmogelijk om deze te bemachtigen. Alle vormen van MFA hebben zo hun sterktes en zwaktes, maar over het algemeen verhoogt elke vorm van MFA de veiligheid drastisch. Het toevoegen van MFA aan zakelijke accounts is daarom erg belangrijk.

Tot slot

Het gebruiken van Multi-factor Authenticatie is erg belangrijk. MFA maakt het vele malen moeilijker voor kwaadwillende om toegang te krijgen tot accounts. Voor zakelijk gebruik is het cruciaal om een goed beveiligde omgeving te creëren voor het personeel. Het Zero Trust model van Microsoft kan helpen om de omgeving extra te beveiligen. Wil je meer weten over het verhogen van de veiligheid in jouw organisatie? Download dan ons eBook: “Zero Trust: Een nieuw beveiligingstijdperk”.

Download het gratis eBook:

Zero Trust: Een nieuw beveiligingstijdperk

  Ja, ik ga akkoord met het ontvangen van aan mij gerichte berichten over producten, evenementen en acties van OfficeGrip. OfficeGrip mag contact met mij opnemen via de kanalen die ik kies, zoals e-mail, telefoon of post.

  Meer lezen

  VoIP Voice over IP
  Telefonie

  VoIP compleet uitgelegd

  VoIP is de afkorting voor Voice over Internet Protocol. Het is eigenlijk niks anders dan een omgeving waarmee je kunt bellen en gebeld kunt worden. Tegenwoordig maken steeds meer bedrijven gebruik van een VoIP oplossing, omdat het goedkoper, flexibeler en moderner is. VoIP wordt ook regelmatig hosted VoIP, bellen via internet of internet telefonie genoemd.

  Lees meer...
  Outlook ondersteuning Microsoft
  Beveiliging

  Oudere Outlook versies worden binnenkort niet meer ondersteund

  Vanaf 1 november 2021 verandert de minimale Outlook versie waarmee verbinding gemaakt kan worden in Microsoft 365/ Office 365. De oudere versies van Outlook ondersteunen namelijk niet de nieuwste veiligheidstechnieken om gegevens veilig te houden, waardoor Microsoft heeft besloten deze ondersteuning stop te zetten.

  Lees meer...
  Microsoft zonder wachtwoord inloggen
  Beveiliging

  Microsoft maakt inloggen zonder wachtwoord mogelijk

  Onze wachtwoorden moeten complex & uniek zijn en regelmatig worden veranderd. Maar daar heeft Microsoft iets op bedacht! Vanaf vandaag is het mogelijk om je Microsoft account te beveiligen zonder een wachtwoord. Hoe dat precies werkt leggen wij hier uit.

  Lees meer...
  Logo-OfficeGrip

  OfficeGrip

  Officegrip zet uw bedrijf in de cloud. Daarbij passen wij de nieuwste technologie toe van Microsoft. Wij voorzien uw bedrijf van het complete Office365 pakket aangevuld met Sharepoint, Dynamics en de beste trainingen zodat u optimaal gebruik kunt maken van uw nieuwe IT-omgeving.