OfficeGrip_logo

Wat is OneDrive

Gegevens opslaan in de cloud

Microsoft OneDrive is een dienst die het mogelijk maakt om gegevens op te slaan in de cloud. Dit helpt gebruikers om vanaf elk apparaat toegang te krijgen tot de nieuwste gegevens. OneDrive zorgt er eigenlijk voor dat er altijd een back-up van gegevens in de cloud staat. Dit kan dataverlies voorkomen, omdat er altijd teruggevallen kan worden op een document binnen de cloud. Wat OneDrive dus precies is, is een opslagplek die in de cloud staat.

Inhoudsopgave

Hoe werkt OneDrive

De manier waarop Microsoft OneDrive werkt is eigenlijk heel simpel. Op het moment dat OneDrive wordt geïnstalleerd, wordt er gevraagd van welke mappen er een synchronisatie moet worden gemaakt. Een synchronisatie betekent eigenlijk dat OneDrive een up-to-date kopie bewaart in de cloud. Verder is er een speciale OneDrive folder, waarin alle gegevens worden gesynchroniseerd met de cloud.

OneDrive plaatst dus alle gegevens die in de specifieke OneDrive map worden geplaatst direct in de cloud. Dit heeft als voordeel dat alle gegevens via het internet toegankelijk zijn. Elk apparaat dat ingelogd is in OneDrive, heeft direct toegang tot de nieuwste versie van dit document. Dit komt allemaal door de synchronisatie (kopie) die OneDrive maakt in de cloud.

Dit betekent dat gegevens snel en gemakkelijk kunnen worden geopend vanaf verschillende apparaten. Een OneDrive omgeving voorkomt daarmee dat er meerdere versies nodig zijn van hetzelfde document. Het werkt nu eenmaal sneller en efficiënter door deze gegevens in een OneDrive omgeving te plaatsen.

Waarom gebruik maken van OneDrive

Wat OneDrive is, is een cloudopslag locatie voor jouw (zakelijke) gegevens. Het biedt dus een gebruiksvriendelijke omgeving om gegevens in op te slaan. OneDrive heeft dus verschillende soorten voordelen voor gebruikers. Een aantal voordelen van een OneDrive omgeving zijn:

 • Vanaf elke locatie toegang tot gegevens
 • Altijd de meest up-to-date gegevens
 • Een back-up van alle gegevens binnen de OneDrive map
 • Tot 5 TB aan opslagruimte voor zakelijke gebruikers
 • Samenwerken aan documenten met andere personen
 • Collega’s op een veilige manier toegang geven tot gegevens

Voor zakelijke gebruikers is OneDrive onderdeel van Microsoft 365. Dit betekent dat deze omgeving compleet integreert binnen de Microsoft 365 omgeving. Een OneDrive omgeving is dus wel een privé omgeving, maar maakt het wel makkelijk om snel toegang te krijgen tot jouw gegevens.

Waarom OneDrive gebruiken

Wanneer gebruik je OneDrive

OneDrive is een opslaglocatie die je gebruikt voor gegevens die alleen jij wilt zien. Het is in de basis een privé opslag. Het is wel mogelijk om gegevens vanuit een OneDrive omgeving te delen, maar het hoofddoel van OneDrive is een back-up maken van jouw gegevens in de cloud. Dit betekent ook dat organisaties die gebruik maken van OneDrive de gegevens in deze omgeving niet kunnen zien. Wel kunnen organisaties beleidsinstellingen toepassen, waardoor er grip blijft op de data. Denk dan aan de instellingen voor het delen van gegevens of andere mogelijkheden binnen deze omgeving.

Wat zijn de mogelijkheden van OneDrive

In de basis gebruik je OneDrive dus voor het opslaan van gegevens die alleen voor jouw toegankelijk zijn. Het is mogelijk om samen te werken en gegevens te delen vanuit OneDrive. Dit zorgt ervoor dat alle veranderingen direct zichtbaar zijn voor alle personen.

Op het moment dat er bijvoorbeeld Word, Excel of PowerPoint gegevens worden geraadpleegd door meerdere personen, is het mogelijk om co-auteurschap te gebruiken. Met co-auteurschap zijn alle veranderingen direct zichtbaar voor beide personen. Hoe dit werkt met Excel kun je hier lezen, maar in principe werkt deze functie hetzelfde voor de andere Office apps.

Het verschil tussen OneDrive, Microsoft Teams en SharePoint

OneDrive, Microsoft Teams en SharePoint zijn allemaal platformen om gegevens in op te slaan. Het verschil tussen deze platformen zit hem in het doel van het opslaan van deze gegevens. OneDrive is een privé opslag, Microsoft Teams is een samenwerkingsplatform en SharePoint is een modern intranet. Dit zijn dus verschillende platformen met allemaal een ander doel. Om meer over deze verschillen te lezen kun je dit artikel bekijken.

Mogelijkheden OneDrive

OneDrive gebruiken zonder internet

OneDrive is een clouddienst, waardoor het meeste profijt wordt behaald met een internetverbinding. Het kan uiteraard voorkomen dat je tijdelijk geen internetverbinding hebt. Dit betekent dat er tijdelijk geen synchronisatie (kopie) in de cloud wordt geplaatst. Op het moment dat er wel weer een internetverbinding beschikbaar is, plaatst OneDrive automatisch de nieuwste versie in de cloud. Dit wordt dan direct gekopieerd naar alle apparaten met een internetverbinding.

Op het moment dat OneDrive met een internetverbinding wordt gebruikt, kunnen Office documenten ook automatisch worden opgeslagen. Dit betekent dat elke wijziging die jij maakt in een Word, Excel en PowerPoint document direct zichtbaar is op jouw andere apparaten. Ideaal voor als je snel tussen apparaten moet wisselen of onderweg iets wilt aanpassen.

Tot slot

OneDrive is dus een handige applicatie om gegevens in op te slaan. Het zorgt ervoor dat jij altijd een back-up van gegevens hebt. Ook is er vanaf elk apparaat direct toegang tot de nieuwste versie van een document. Dit helpt jou om efficiënter gegevens op te slaan en samen te werken. Benieuwd wat OneDrive voor jouw organisatie kan betekenen? Lees dan meer informatie in ons eBook over OneDrive:

Download het gratis eBook:

Een introductie van Microsoft OneDrive

Maak kennis met Microsoft OneDrive

  Ja, ik ga akkoord met het ontvangen van aan mij gerichte berichten over producten, evenementen en acties van OfficeGrip. OfficeGrip mag contact met mij opnemen via de kanalen die ik kies, zoals e-mail, telefoon of post.

  Meer lezen

  storing
  Achtergrond

  Wereldwijde storing in antivirussoftware zorgt voor problemen bij organisaties

  Een recente storing in de antivirussoftware van Crowdstrike heeft wereldwijd computers getroffen, waardoor websites van bedrijven platliggen en er problemen zijn op luchthavens. Deze storing heeft een chaos veroorzaakt op luchthaven Schiphol, met lange rijen voor de balies van luchtvaartmaatschappijen en een platliggende website van Transavia. Ook op andere luchthavens, zoals Eindhoven Airport en in andere landen, zijn er problemen.

  Lees meer...

  Microsoft OneDrive gebruiken?

  Download hier gratis onze gids om kennis te maken met Microsoft OneDrive

  Maak kennis met Microsoft OneDrive

  Inschrijven voor de nieuwsbrief

  Het laatste Microsoft 365 nieuws in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!