OfficeGrip_logo

Het verschil tussen SharePoint en Google Sites

Een modern intranet

Eén intranet maakt het mogelijk om allerlei bedrijfsgegevens te delen met de gehele organisatie. SharePoint en Google Sites zijn beide platformen die het mogelijk maken om zo’n intranet te maken. Deze platformen lijken op het eerste oog op elkaar, maar SharePoint en Google Sites verschillen weldegelijk veel van elkaar. Wij bespreken daarom hier de verschillen tussen SharePoint en Google Sites.

Inhoudsopgave

De grootste verschillen tussen SharePoint en Google Sites

Het opslaan van gegevens in SharePoint en Google Sites

Het grootste verschil tussen SharePoint en Google Sites zit hem in de integratie van verschillende applicaties. Bij SharePoint krijg je namelijk één centraal platform waarin alle gegevens staan. Dit platform combineert dus allerlei gegevensbronnen op een plek. Bij Google Sites moet je gebruik maken van Google Docs om alle gegevens op te slaan. SharePoint heeft dus echt zelf zijn eigen opslagplaats. Bij Google Sites wordt er een combinatie met Google Docs gebruikt om gegevens te raadplegen.

De integratiemogelijkheden binnen deze platformen

SharePoint en Google Sites bieden beide de mogelijkheid om verschillende onderdelen te integreren op deze pagina’s. Denk dan aan verschillende Microsoft Office/ Google Docs documenten die per site kunnen worden weergegeven. Beide platformen creëren daardoor één centrale plek voor de gegevens binnen een organisatie.

Waar Microsoft zich met het SharePoint platform onderscheid van Google Docs, is de integratiemogelijkheden met Microsoft Teams. Google heeft eigenlijk geen platform dat vergelijkbaar is met Microsoft Teams. Dit is eigenlijk de centrale samenwerkingshub van een organisatie. De gegevens in Microsoft Teams zijn allemaal te raadplegen vanaf een SharePoint omgeving, waardoor je altijd alle gegevens kan terugvinden.

De onderliggende platformen van SharePoint en Google Sites

Een SharePoint of Google Sites omgeving is eigenlijk onderdeel van een groter pakket. SharePoint is onderdeel van Microsoft 365 en Google Sites is onderdeel van Google Workspace. Deze onderliggende platformen helpen bij het integreren van verschillende applicaties met elkaar.

Eigenlijk haal je met beide platformen een moderne werkplek in huis, waarin alle tools zitten die je nodig hebt binnen een organisatie. Het opslaan, samenwerken en delen van gegevens is hoofdzakelijk waar deze platformen zich mee bezig houden.

Het verschil zit erin dat Microsoft 365 net wat uitgebreider is. Het is bijvoorbeeld mogelijk om fysieke apps te installeren, waardoor je makkelijker verder kan werken zonder internetverbinding. Ook heeft Google geen vergelijkbaar platform zoals Microsoft Teams. Dit is met het hybride werken eigenlijk wel een applicatie die wij echt noodzakelijk vinden. Zo zijn er nog wel een aantal verschillen tussen deze platformen.

De prijsverschillen tussen SharePoint en Google Sites

Het is eigenlijk niet mogelijk om een exacte prijs te geven over hoeveel deze omgevingen kosten. Dit komt omdat beide platformen per organisatie verschillend moeten worden ingericht. Een intranet is namelijk niet iets wat binnen een dag is opgezet.

Wat we wel kunnen aangeven is dat de licenties voor Microsoft 365 en Google Workspace qua prijs niet veel van elkaar verschillen. De exacte prijs wilt nog wel eens per licentie wisselen, waardoor wij niet exact hier een prijs kunnen neerzetten. Voor de meest actuele licentieprijzen van Microsoft 365 kun je hier kijken en voor Google Workspace kun je deze pagina raadplegen.

Overstappen naar SharePoint of Google Sites

Een SharePoint of Google Sites omgeving kan jouw organisatie enorm helpen om effectiever te werken. De gehele organisatie krijgt op deze manier toegang tot dezelfde gegevens, waardoor er één centrale opslagplek is. De platformen verschillen wel enigszins van elkaar. Wij zijn zelf van mening dat SharePoint meer opties biedt ten opzichte van een Google Sites omgeving. Dit komt vanwege de diepere integratie met de apps en de uitgebreidere beveiligingsmogelijkheden die dit platform biedt. Neem contact op met een van onze adviseurs die advies op maat kunnen geven voor jouw organisatie.

Maak kennis met SharePoint foto

Meer informatie over Microsoft SharePoint?

Download dan gratis ons eBook voor meer informatie.

Download het gratis eBook:

Maak kennis met SharePoint

Maak kennis met SharePoint foto

  Ja, ik ga akkoord met het ontvangen van aan mij gerichte berichten over producten, evenementen en acties van OfficeGrip. OfficeGrip mag contact met mij opnemen via de kanalen die ik kies, zoals e-mail, telefoon of post.

  Meer lezen

  copilot-prompting
  Copilot

  Microsoft 365 Copilot – de kunst en wetenschap van prompting

  Prompting is hoe je Microsoft 365 Copilot vraagt om iets voor je te doen – zoals creëren, samenvatten, bewerken of transformeren. Denk bij prompting aan een gesprek voeren, waarbij je eenvoudige maar duidelijke taal gebruikt en context biedt, zoals je dat ook zou doen met een assistent. Er zijn veel soorten prompts die je kunt gebruiken, afhankelijk van de taak die je gedaan wilt hebben.

  Lees meer...
  copilot-studio
  Copilot

  Microsoft Copilot Studio

  Microsoft Copilot Studio is een end-to-end AI-platform voor gesprekken waarmee u copilots kunt maken en aanpassen met behulp van natuurlijke taal of een grafische interface. Met Copilot Studio kunt u eenvoudig copilots ontwerpen, testen en publiceren die aansluiten op uw specifieke behoeften voor interne of externe scenario’s in uw branche, afdeling of rol.

  Lees meer...
  microsoft-archive
  Eindgebruiker

  Beheer uw verouderde gegevens met Microsoft 365 Archive

  Vaak is het voor organisaties belangrijk om inactieve of verouderde gegevens gedurende langere tijd te bewaren voor toekomstig gebruik. Met Microsoft 365 Archive kunnen deze inactieve gegevens worden verplaatst naar een “koude opslaglaag” (archief) binnen SharePoint.

  Lees meer...

  Inschrijven voor de nieuwsbrief

  Het laatste Microsoft 365 nieuws in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!