OfficeGrip_logo

Hoe werk je veiliger met jouw organisatie

Een moderne werkplek

We zien dat organisaties steeds mobieler beginnen te worden. Dit betekent dat data zich op steeds meer plekken en apparaten bevindt. Het is belangrijk om een goede omgeving hiervoor te creëren, omdat het verspreiden van allerlei data risico’s met zich mee brengt. Daarom moet je als organisatie nadenken over op welke manier je werknemers toegang geeft tot gegevens. We kijken daarom hier hoe je veiliger kan werken met jouw organisatie.

Inhoudsopgave

Wat heb je nodig om veiliger te werken

Om veiliger te werken met jouw organisatie heb je in de basis een aantal dingen nodig. Een veilige werkomgeving bestaat uit een aantal onderdelen die allemaal in de basis even belangrijk zijn. De beveiliging is zo sterk als de zwakste schakel, waardoor je over verschillende onderdelen moet nadenken. De onderdelen waarover je bijvoorbeeld moet nadenken zijn:

 • Waar worden gegevens opgeslagen
 • Hoe worden apparaten optimaal beveiligd
 • Hoe krijgen wij inzicht in de beveiliging van gegevens
 • Hoe gaan werknemers samenwerken met elkaar
 • Welke omgevingen gaan wij gebruiken en hoe veilig zijn deze


Er kunnen geavanceerde oplossingen nodig zijn om jouw organisatie veiliger te laten werken. Wij kijken hier naar de meest belangrijke oplossingen die jij als organisatie kan toepassen.

Het creëren van veilige werkomgevingen

Om te beginnen is het belangrijk om een veilige IT-omgeving te creëren. In organisaties worden verschillende soorten data opgeslagen en verzonden. Door een moderne IT-omgeving te creëren wordt het voor werknemers makkelijker om gegevens te delen met elkaar. Dit gebeurt ook direct op een veiligere manier.

Dit noemen wij een moderne werkplek. Een moderne werkplek bestaat uit verschillende applicaties en beveiligingstoepassingen. De moderne werkplek werkt volledig vanuit de cloud, waardoor gegevens voor werknemers vanaf elke locatie toegankelijk zijn. Organisaties die op de traditionele manier werken hebben minder inzicht op de veiligheid van de IT-omgeving. Ze missen simpelweg data en inzichten, die de cloud weer wel kan geven. Daarom is het creëren van een moderne werkplek zo essentieel. Het verhoogt de veiligheid en productiviteit op een kostenefficiënte manier.

Veiliger werken met jouw organisatie

Waaruit bestaat de moderne werkplek

We focussen nu specifiek op de applicaties die binnen de moderne werkplek zitten. Verderop in dit artikel kijken wij naar de verschillende beveiligingsmogelijkheden. De moderne werkplek wordt op basis van Microsoft 365 gemaakt. In Microsoft 365 zitten verschillende applicaties die van belang zijn. Een aantal van deze applicaties zijn:

 • SharePoint voor documentenopslag
 • Microsoft Teams voor het samenwerken
 • Office applicaties om documenten aan te maken en bewerken
 • Beveiligingsmogelijkheden en beheerdersmogelijkheden


Deze onderdelen vormen onder andere een onderdeel van de moderne werkplek. Veiliger werken met jouw organisatie begint dus met een goede IT-omgeving.

Waar worden gegevens opgeslagen

Hoe je veiliger werkt is door na te denken over de plek waar je gegevens opslaat. Fysieke servers zijn niet veilig genoeg om bedrijfsgegevens op te slaan. Een ransomware aanval kan enorme impact hebben op de fysieke server structuur. Cloud omgevingen bieden verschillende beveiligingslagen en inzichten aan. Het kan daarmee een veiligere omgeving zijn, maar dan moet het wel goed ingericht worden. Dit is een essentieel onderdeel om veiliger te werken met gegevens.

Waarom SharePoint en Microsoft Teams belangrijke platformen zijn

Veiliger werken met jouw organisatie doe je door SharePoint en Microsoft Teams te gebruiken. Deze applicaties zijn ontworpen om gegevens op een veilige manier binnen de cloud op te slaan. De cloud maakt kopieën van gegevens en biedt verschillende herstelmogelijkheden. Daarnaast wordt het makkelijker om gegevens met elkaar te delen. Dit komt vanwege de integratie met de cloud, die werknemers in staat stelt om vanaf verschillende locaties gegevens te delen. Elke werknemer heeft op deze manier direct toegang tot de nieuwste gegevens.

Apparaatbeveiliging organisatie

Hoe worden apparaten optimaal beveiligd

Een moderne werkplek om gegevens op te slaan is de eerste stap om een veiligere werkomgeving te creëren. De volgende stap is om te kijken naar het beveiligen van apparaten die toegang hebben tot deze gegevens. Met Microsoft Endpoint Manager worden alle zakelijke apparaten binnen de organisatie beheerd.

Dit is essentieel, omdat deze apparaten een potentiële ingang voor kwaadwillende kunnen zijn. Apparaten van werknemers hebben vergaande toegang tot gegevens en moeten daarom tegen virussen en andere bedreigingen worden beschermd.

Waarom apparaten beheren essentieel is voor de beveiliging

Met Microsoft Endpoint Manager worden in de basis apparaten beheerd. Dit wordt Mobile Device Management (MDM) genoemd. Met Mobile Device Management worden verschillende beleidsinstellingen toegepast op alle apparaten binnen jouw ICT omgeving. Door Mobile Device Management krijgen organisaties inzicht in de volgende onderdelen:

 • Beschikken apparaten over de juiste updates
 • Hebben apparaten de juiste apps tot beschikking
 • Wat is de veiligheidsscore van een apparaat
 • Welke instellingen zijn er toegepast


In de basis krijgen organisaties hiermee een overzicht van de belangrijkste instellingen op een apparaat. Het biedt ook mogelijkheden zoals het op afstand vergrendelen of wissen van zakelijke apparaten. Dit maakt het mogelijk om veiliger te werken met jouw organisatie, omdat gegevens zo niet gemakkelijk op straat kunnen belanden.

Bescherming tegen cybercriminaliteit

Apparaten beschermen tegen cybercriminaliteit

Het beheren van apparaten is dus een belangrijk onderdeel, omdat zo alle instellingen vanaf één centrale locatie kunnen worden aangepast. Het beschermen tegen virussen en andere bedreigingen is net zo belangrijk. Een aanval kan een enorme impact hebben op het bedrijfsproces. Microsoft Defender for Business is de geavanceerde beveiliging specifiek voor bedrijven.

Het Defender for Business platform kijkt naar verschillende beveiligingsaspecten en brengt de risico’s in kaart. Organisaties kunnen deze risico’s vervolgen oplossen en voorkomen. Daarnaast worden apparaten door de kracht van de cloud beschermd. De nieuwste virusdefinities zijn direct beschikbaar, waardoor apparaten van werknemers beter beschermd zijn. Het is daarmee een uitgebreid platform, waarover je hier meer kan vinden.

Inzicht krijgen in de beveiliging van gegevens

Een moderne werkplek maakt het mogelijk om gegevens op één centrale cloud omgeving op te slaan. Met de bovenstaande beveiligingsoplossingen en applicaties zoals SharePoint en Microsoft Teams krijg je als organisatie meer inzicht. De omgevingen communiceren met elkaar, waardoor organisaties beter inzicht krijgen in de beveiliging van data. Dit is essentieel om een veiligere werkomgeving te creëren met jouw organisatie. Fysieke servers binnen een bedrijf geven over het algemeen niet genoeg input om dit te veranderen, waardoor er beveiligingsrisico’s ontstaan.

Werknemers werken veiliger samen met een moderne werkplek

Op een veiligere manier werken met jouw organisatie doe je door een moderne werkplek te gebruiken. De moderne werkplek focust zich op 3 onderdelen. Deze onderdelen zijn:

 • Gegevens veilig opslaan
 • Samenwerken makkelijker maken
 • Kostenefficiëntie


Het samenwerken is hierbij een belangrijk onderdeel. We zijn als organisatie steeds meer vanuit verschillende locaties gaan werken, waardoor gegevens meer verplaatsen. Om dit succesvol te kunnen doen heb je veilige samenwerkingsplatformen nodig. SharePoint en Microsoft Teams bieden deze mogelijkheden, omdat gegevens in de cloud worden opgeslagen. Dit helpt werknemers om veiliger te werken vanaf elke locatie. Bedrijven blijven in controle over de beveiliging en de manier waarop gegevens worden gedeeld. Werknemers kunnen daarentegen vanaf elke locatie effectief werken.

Conclusie

Veiliger werken met je organisatie is enorm belangrijk. Met verschillende oplossingen kun je ervoor zorgen dat jouw organisatie op een veiligere manier werkt. Microsoft 365 biedt de mogelijkheid om een moderne werkplek te creëren, waarin werknemers optimaal kunnen samenwerken met elkaar. Voor meer informatie over cyberbeveiliging kun je ons eBook hieronder downloaden:

Meer informatie over Cybersecurity?

Download dan hier gratis ons eBook voor meer informatie.

Download het gratis eBook:

Cybersecurity voor bedrijven

Meer lezen

storing
Achtergrond

Wereldwijde storing in antivirussoftware zorgt voor problemen bij organisaties

Een recente storing in de antivirussoftware van Crowdstrike heeft wereldwijd computers getroffen, waardoor websites van bedrijven platliggen en er problemen zijn op luchthavens. Deze storing heeft een chaos veroorzaakt op luchthaven Schiphol, met lange rijen voor de balies van luchtvaartmaatschappijen en een platliggende website van Transavia. Ook op andere luchthavens, zoals Eindhoven Airport en in andere landen, zijn er problemen.

Lees meer...

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Het laatste Microsoft 365 nieuws in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!