OfficeGrip_logo

Microsoft Teams vs Slack: Het verschil tussen deze apps

Samenwerken en communicatie

Microsoft Teams en Slack zijn beide applicaties die het samenwerken in een organisatie makkelijker maken. Het zijn beide interne communicatiemiddelen waarmee collega’s via de cloud elkaar kunnen bereiken. Dit heeft als voordeel dat collega’s met elkaar kunnen samenwerken vanaf elke locatie. Nu we steeds meer vanuit huis werken heeft zo’n applicatie dus een positieve impact op de samenwerking tussen collega’s.

Microsoft Teams en Slack lijken op het eerste oog veel op elkaar, maar er zitten toch verschillen tussen deze 2 aanbieders. We gaan hier de belangrijkste verschillen benoemen tussen Microsoft Teams en Slack.

Microsoft Teams vs Slack - De basisfunctionaliteiten

Microsoft Teams en Slack zijn beide erg uitgebreid en hebben verschillende soorten functionaliteiten. Wij gaan hier niet al te diep in op alle verschillende functionaliteiten, maar proberen een globaal beeld te geven over de verschillen die er aanwezig zijn. Beide pakketten kunnen namelijk heel diep gaan met verschillende soorten kleine opties. In de onderstaande tabel zijn een aantal belangrijke functionaliteiten te vinden waarin de verschillende pakketten met elkaar worden vergeleken.

Functies
Microsoft Teams Logo
Microsoft Teams
Slack Logo
Slack
Bellen
Interne en externe belmogelijkheden (VoIP)
Alleen interne belmogelijkheden
Chatten met collega’s
Ja
Ja
Delen van bestanden
Ja
Ja
Gezamenlijke opslagruimte
SharePoint: Maximaal 25 TB
Nee
Privé opslagruimte
Microsoft OneDrive: 1 TB privé cloud opslag per gebruiker bij alle licenties
Slack: 5 GB, 10 GB, 20 GB tot 1 TB cloud opslag per gebruiker, afhankelijk van de licentie
(Video)vergaderen
Ja
Ja
Maximum aantal in vergadering
350 personen
15 personen
Microsoft 365 integratie
Ja, compleet met Office apps
Nee
Web, desktop & mobiele apps
Ja
Ja
Schermdelen
Ja
Ja
Samenwerken met externe partijen
Ja
Ja
Uptime garantie 99,9%
Ja
Ja
Uitgebreide beheer instellingen
Ja
Nee

Met Microsoft Teams & Slack is het mogelijk om samen te werken en chatten met collega’s. De verschillen tussen deze pakketten worden duidelijker als er wordt gekeken naar andere functionaliteiten. In Microsoft Teams heb je de mogelijkheid om een gedeelde opslagruimte te creëren met SharePoint. Dit maakt het mogelijk om de gehele organisatie toegang te geven tot dezelfde informatie, waardoor er efficiënter kan worden gewerkt.

Het opslaan van privé documenten in de cloud is bij beide platformen mogelijk. Let daarbij wel op dat je bij Microsoft Teams 1 TB aan opslagcapaciteit krijgt. Bij Slack is dit alleen bij de duurste variant mogelijk. Verder is het mogelijk om de externe telefonie in Microsoft Teams te koppelen met een VoIP telefonie integratie. Dit zorgt ervoor dat zelfs externe telefonie in één centrale omgeving terecht komt. 

Tot slot is de Microsoft 365 integratie een belangrijke toevoeging bij Microsoft Teams. De bekende Office apps (Word, Excel, PowerPoint etc) zijn compleet geïntegreerd in de Teams omgeving. Dit zorgt ervoor dat medewerkers direct aan de slag kunnen in een vertrouwde omgeving. Deze licenties zou je bij Slack nog los moeten aanschaffen, wat weer extra kosten met zich mee kan brengen.

Microsoft Teams vs Slack - Veiligheid en beheer

Beveiliging van data in de cloud

Microsoft Teams en Slack maken gebruik van verschillende veiligheidsprotocollen om gegevens zo optimaal mogelijk te beschermen. Alle gegevens die in beide omgevingen worden geplaatst maken gebruik van toonaangevende gegevensbescherming op ondernemingsniveau. Dit heeft dan ook voornamelijk betrekking op de gegevens die in de cloud-servers worden geplaatst. Deze gegevens worden versleuteld en streng in de gaten gehouden door Microsoft en Slack. Alle data die in de cloud staat wordt dus optimaal beveiligd.

Beheren van gebruikersapparaten

Omdat Microsoft Teams onderdeel is van de Microsoft 365 omgeving, kan er ook gebruik worden gemaakt van extra beveiligingsfunctionaliteiten. Op deze manier is het mogelijk om gebruikersapparaten vanuit één centrale plek te beheren. Dit kan handig zijn als er binnen een organisatie gebruik wordt gemaakt van verschillende soorten werklaptops en mobiele apparaten. Raakt een apparaat verloren? Dan kunnen alle gegevens vanaf afstand worden gewist. Dit kan datalekken voorkomen en bedrijfsgegevens extra beschermen. De IT-afdeling wordt op deze manier ook voor een groot gedeelte ontzorgd, omdat zei niet elk apparaat fysiek langs hoeven te gaan.

Beschermen van gegevens in een organisatie

Microsoft Teams en Slack beveiligen de gegevens op de servers enorm goed. Voor IT-managers kan het wel lastig zijn om de gegevensveiligheid van een organisatie te controleren. Naar mate er meer medewerkers in een bedrijf komen worden de datarisico’s ook steeds groter. Denk dan aan het tegenhouden van ransomware, phishing en andere virussen. Omdat je met Microsoft Teams een complete omgeving creëert, is het ook mogelijk om beleidsinstellingen toe te voegen voor gebruikers. Het wordt op deze manier makkelijker om kwaadwillende buiten de deur te houden en gegevens optimaal te beschermen. Slack heeft helaas geen uitgebreide mogelijkheden om gebruikers te beschermen tegen dit soort aanvallen.

Meer over Microsoft Teams?

Bekijk de mogelijkheden van Microsoft Teams

Microsoft Teams vs Slack - De kosten van een licentie

De kosten van een licentie van Microsoft Teams en Slack verschillen afhankelijk van de functionaliteiten die je nodig hebt. Bij zowel Microsoft Teams als Slack wordt er per gebruiker een bedrag betaald. De kosten van een licentie kunnen ook per branche verschillen. Regelmatig zijn de kosten voor een licentie lager bij een organisatie die bijvoorbeeld in de non-profit actief is.

De licentiekosten van Microsoft Teams

Microsoft Teams is een onderdeel van de Microsoft 365 omgeving. Het is dus niet mogelijk om Microsoft Teams als een losse licentie te gebruiken. Voor de Microsoft 365 omgeving zijn er verschillende licenties beschikbaar, afhankelijk van de grootte van het bedrijf. Wat het voordeel is van de Microsoft 365 omgeving, is dat er direct toegang is tot de bekende Microsoft Office apps. Denk dan aan Microsoft Word, PowerPoint, Excel en Outlook. Het wordt mogelijk om met deze licentie een complete moderne werkplek te creëren, wat voor een efficiëntere werkomgeving zorgt. De complete kosten van een Microsoft Teams implementatie kun je hier bekijken.

De licentiekosten van Slack

Slack komt op het gebied van licentiekosten op ongeveer dezelfde prijs neer als Microsoft Teams. Let daarbij wel op dat er nog een aparte licentie nodig is voor Microsoft Word, Excel, PowerPoint etc. Dit zijn eigenlijk onmisbare apps die je toch nodig hebt om je werk uit te kunnen voeren. Dit kan er dus voor zorgen dat je onnodig teveel betaald. Mocht je Slack prettiger vinden in gebruik kun je uiteraard kiezen voor 2 verschillende licenties. Het nadeel is dan alleen dat je niet de integratiemogelijkheden met de Microsoft Office programma’s hebt. Actuele prijzen voor Slack zijn hier zichtbaar.  

Microsoft Teams vs Slack - Gebruikersgemak

Het gebruikersgemak van Microsoft Teams en Slack is natuurlijk erg subjectief. Bij beide systemen zul je als eindgebruiker moeten wennen. Het is niet zo dat je een van de 2 omgevingen kan kiezen en direct aan de slag kan gaan. Werknemers verschillen in een organisatie en hebben allemaal een andere behoefte en leercurve.

Het is belangrijk om personeel goed te begeleiden bij het implementeren van Microsoft Teams of Slack. De inrichting van de systemen is daarbij cruciaal, omdat een slecht ingericht systeem ervoor zorgt dat gebruikers op een andere manier gaan werken. Bij OfficeGrip maken wij om deze reden ook gebruik van ons adoptie & change management traject. Dit traject is erop gericht om gebruikers zo effectief mogelijk met een nieuwe omgeving te laten werken. Tijdens dit traject wordt de implementatie van een systeem op maat gemaakt, waardoor het optimaal aansluit bij de organisatie.

Microsoft Teams vs Slack - Conclusie

Tussen Microsoft Teams en Slack zitten een aantal grote verschillen. Over het algemeen kom je dus met Microsoft Teams wat goedkoper uit, omdat je direct toegang hebt tot de bekende Office apps. Microsoft Teams is wat uitgebreider qua functionaliteiten en integreert nauw samen met de Office apps. Ben je nu van plan om te kiezen tussen deze 2 aanbieders of twijfel je over het beste systeem voor jouw organisatie? Neem dan contact op met onze experts die jou persoonlijk advies geven.

Neem contact op met onze experts

Voor vragen over Microsoft Teams vs Slack

Bereik ons via de onderstaande gegevens

Download het gratis eBook:

Ultieme Microsoft Teams gids

De ultieme Microsoft Teams gids

Meer lezen

storing
Achtergrond

Wereldwijde storing in antivirussoftware zorgt voor problemen bij organisaties

Een recente storing in de antivirussoftware van Crowdstrike heeft wereldwijd computers getroffen, waardoor websites van bedrijven platliggen en er problemen zijn op luchthavens. Deze storing heeft een chaos veroorzaakt op luchthaven Schiphol, met lange rijen voor de balies van luchtvaartmaatschappijen en een platliggende website van Transavia. Ook op andere luchthavens, zoals Eindhoven Airport en in andere landen, zijn er problemen.

Lees meer...
Logo-OfficeGrip

OfficeGrip

Officegrip zet uw bedrijf in de cloud. Daarbij passen wij de nieuwste technologie toe van Microsoft. Wij voorzien uw bedrijf van het complete Office365 pakket aangevuld met Sharepoint, Dynamics en de beste trainingen zodat u optimaal gebruik kunt maken van uw nieuwe IT-omgeving.

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Het laatste Microsoft 365 nieuws in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!