OfficeGrip_logo

Veilig werken vanuit de cloud

Een moderne werkplek

We zien dat steeds meer organisaties ervoor kiezen om te werken vanuit de cloud. Door gebruik te maken van de cloud wordt het makkelijker om samen te werken en gegevens te delen. Dit moet voor een organisatie wel op een veilige manier gebeuren. Je kunt als organisatie niet in een keer migreren naar een cloud omgeving zonder naar de beveiliging te kijken. Werken vanuit de cloud vereist andere beveiligingsmogelijkheden dan traditionele methodes. Wij gaan daarom hier kijken hoe jouw organisatie veilig vanuit de cloud kan gaan werken.

Inhoudsopgave

Maak gebruik van één centrale omgeving

Het veilig werken vanuit de cloud begint in de basis bij de gekozen toepassingen. Als organisatie wil je één centrale omgeving gebruiken, omdat dit het beheren van de ICT-omgeving makkelijker maakt. Gebruik je veel verschillende applicaties door elkaar heen, dan werk je minder efficiënt en veilig. Microsoft 365 is zo’n omgeving die het mogelijk maakt om veilig vanuit de cloud te werken. De meeste applicaties die een organisatie nodig heeft zitten in deze omgeving verwerkt, waardoor het beheren makkelijker wordt.

Microsoft 365 maakt het mogelijk om een moderne werkplek te creëren. Met zo’n moderne werkplek worden gegevens veilig opgeslagen in de cloud. Het Microsoft 365 platform beveiligd de gehele omgeving en brengt verschillende samenwerkingsapplicaties bij elkaar, waardoor werknemers ook direct efficiënter kunnen werken.

Maak inloggen in een cloud omgeving veilig

Een veilige cloud omgeving begint bij het inloggen in omgevingen. Het is belangrijk om goed na te denken over hoe je werknemers toegang gaat geven tot data. De eerste beveiligingslaag zit bij het inloggen in een omgeving. Je wilt alleen werknemers toegang geven tot bedrijfsgegevens, waardoor geavanceerde beveiligingsmogelijkheden nodig zijn.

Bij Microsoft 365 wordt gebruik gemaakt van het Zero Trust model. Dit model maakt het mogelijk om verschillende toegangseisen te controleren, voordat er toegang wordt gegeven tot gegevens. Denk dan aan de volgende onderdelen:

 • Wie logt er in op de omgeving
 • Heeft deze persoon rechten om deze documenten te zien
 • Vanaf welke locatie wordt er ingelogd
 • Welk apparaat wilt er toegang tot data

Zo controleert het Zero Trust model nog veel meer datapunten om een goede keuze te kunnen maken. Bij verdachte activiteiten wordt er gevraagd om extra verificatie of kan de toegang worden ontzegd. Kwaadwillende kunnen op deze manier lastiger toeslaan, waardoor je als organisatie veiliger werkt vanuit de cloud.

Zero Trust model moderne werkplek

Waarom veilig inloggen enorm belangrijk is

Het veilig inloggen in een cloud omgeving is een belangrijk onderdeel van de beveiliging. Werknemers hebben vergaande toegang tot bedrijfsgegevens, waardoor een phishing aanval moet worden voorkomen. Bij phishing worden de inloggegevens bemachtigd en misbruikt door kwaadwillende. Op een veilige manier inloggen met de juiste verificatie is daarom essentieel om gegevens te beschermen. Inloggen met alleen een inlognaam en wachtwoord is niet meer veilig genoeg! Als organisatie heb je een extra beveiligingslaag nodig om gegevens te beschermen, zoals bij het Zero Trust model in Microsoft 365 gebeurt.  

Beheer zakelijke apparaten binnen de organisatie

Veilig werken vanuit de cloud doe je door apparaten te beveiligen en voorzien van de laatste updates. De apparaten van werknemers hebben toegang tot veel gegevens binnen de organisatie. Eén geïnfecteerde laptop kan al enorme schade aanrichten binnen jouw ICT-omgeving. Daarom is het beheren en beveiligen van apparaten essentieel om veilig te werken vanuit de cloud.

In organisaties zijn veel verschillende apparaten aanwezig, waardoor het beheren van apparaten lastiger kan worden. Door gebruik te maken van Microsoft Endpoint Manager worden alle apparaten binnen de organisatie optimaal beheerd. Zo kun je het updatebeleid bepalen van apparaten en applicaties vanaf afstand installeren. Dit maakt het mogelijk om werknemers de juiste middelen te geven om hun werk uit te voeren. Door apparaten te beheren weet je als organisatie zeker dat de juiste beleidsinstellingen worden toegepast, waardoor apparaten beter worden beschermd.

Microsoft Defender for Business Beveiliging

Veilig werken vanuit de cloud door optimale virusbeveiliging

De volgende stap is één centrale beveiliging regelen voor alle apparaten binnen de organisatie. Op elk apparaat gebeurt enorm veel, waardoor het lastig kan zijn om inzicht te krijgen in de gehele ICT-omgeving. Met Microsoft Defender for Business krijgen organisaties uitgebreide beveiligingsmogelijkheden om apparaten te beschermen. Virussen, ransomware en malware worden geweerd uit de omgeving en organisaties krijgen uitgebreide rapportages te zien. Dit maakt het mogelijk om in te spelen op de actuele bedreigingen die binnen de organisatie plaatsvinden.

Creëer een goed beleid om te werken vanuit de cloud

Het veilig werken vanuit de cloud vereist de juiste beleidsinstellingen. Als organisatie moet je kritisch kijken naar welke gegevens vanaf waar toegankelijk zijn. Werk je met enorm gevoelige gegevens, dan wil je wellicht dat deze alleen vanaf kantoor toegankelijk zijn. Zo zijn er ook verschillende mogelijkheden om het delen van gegevens te beperken. Dit zijn allemaal beleidsinstellingen die je als organisatie kan toepassen in een cloud omgeving. Alle beleidsinstellingen die je toepast hebben impact op jouw organisatie en de eindgebruikers. Het inrichten van een omgeving is daarom essentieel, omdat het anders frustratie kan opleveren bij eindgebruikers.

Conclusie

Het is belangrijk om de juiste oplossingen te implementeren om veilig vanuit de cloud te kunnen werken. Een moderne werkplek maakt het mogelijk om de juiste beveiligingsmaatregelen toe te passen, zonder grote impact te hebben op de eindgebruiker. Door de cloud kunnen werknemers veilig vanaf elke locatie werken. Met een veilige inrichting gebeurt dit op een productievere manier en kunnen werknemers beter met elkaar samenwerken. Voor meer informatie kun je ons eBook hieronder downloaden:

De voordelen van een moderne werkplek cover

Meer informatie over de moderne werkplek?

Download dan gratis ons eBook voor meer informatie.

Download het gratis eBook:

De voordelen van een moderne werkplek

De voordelen van een moderne werkplek cover

  Ja, ik ga akkoord met het ontvangen van aan mij gerichte berichten over producten, evenementen en acties van OfficeGrip. OfficeGrip mag contact met mij opnemen via de kanalen die ik kies, zoals e-mail, telefoon of post.

  Om spam te voorkomen vragen we u de
  onderstaande code over te typen.

  Meer lezen

  multi-tenant-kopstuk
  Achtergrond

  De voordelen van een multitenant-organisatie in Microsoft 365

  In de wereld van cloud computing is het concept van een multitenant-organisatie een belangrijk aspect dat bedrijven in staat stelt om (kosten)efficiënter te werken. Microsoft heeft dit concept omarmd en geïmplementeerd in Entra ID en Microsoft 365. In deze blog gaan we dieper in op wat een multitenant-organisatie is, hoe het werkt en wat het kan opleveren.

  Lees meer...

  Inschrijven voor de nieuwsbrief

  Het laatste Microsoft 365 nieuws in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!