OfficeGrip_logo

Waarom updates installeren belangrijk is

Werken vanuit een up-to-date omgeving

Het installeren van updates komt niet altijd even lekker uit. Je bent net bezig met een belangrijk project, hebt geen tijd om deze te installeren of hebt niet door welke updates allemaal beschikbaar zijn. Uitstellen is dus vaak wat er gebeurt op het moment dat een update beschikbaar is. Het blijft toch enorm belangrijk om updates te installeren. Deze updates kunnen nieuwe functionaliteiten bevatten, maar lossen ook regelmatig beveiligingsrisico’s op. Wij bespreken hier waarom het installeren van updates zo belangrijk is.

Inhoudsopgave

Waarom worden updates regelmatig uitgesteld

Laten we beginnen met kijken waarom updates worden uitgesteld. Het updaten van applicaties kan een intensieve klus zijn. Sommige updates zijn nu eenmaal makkelijker te installeren dan andere. Dit betekent dat updates regelmatig bij organisaties worden uitgesteld, om vervolgens op een later moment alle updates in één keer te kunnen verwerken.

Het komt ook voor dat eindgebruikers ervoor kiezen om updates uit te stellen. Wij zijn regelmatig druk bezig en slaan daarom updates over, omdat wij vinden dat we geen tijd hebben voor deze updates. Als eindgebruiker gaan we er stiekem toch vanuit dat wij altijd beschermd zijn tegen cyberbedreigingen. Wij gaan tenslotte veilig met onze gegevens om en zijn voorzichtig met onze gegevens. Toch blijft het belangrijk om zo snel mogelijk updates te installeren.

Waarom is het installeren van updates belangrijk

Leveranciers van software brengen soms updates uit voor hun applicaties. Deze updates bevatten regelmatig nieuwe functionaliteiten, maar brengen ook belangrijke beveiligingsupdates met zich mee. Voor sommige applicaties is diepere toegang nodig tot een computer. Dit betekent dat beveiligingslekken in deze software een enorme impact kunnen hebben.

Software is namelijk nooit helemaal perfect. Bij zelfs de grootste bedrijven kan een fout in de software zitten, waarmee cybercriminelen toegang kunnen krijgen tot een organisatie. Daarom brengen deze leveranciers updates uit om deze fouten te herstellen. Op het moment dat een update niet wordt geïnstalleerd, blijf je kwetsbaar voor een cyberaanval. Het is daarom noodzakelijk om updates zo snel mogelijk te installeren.

Updates installeren belangrijk

Waarom updates niet uitgesteld moeten worden

Het updaten van software helpt organisaties om veilig te blijven. Op het moment dat kwetsbaarheden niet worden opgelost, hebben cybercriminelen de mogelijkheid om gegevens te stelen en/of schade aan te richten. Dit kun je eigenlijk vergelijken met een huis. Je kan een huis zo goed mogelijk isoleren, maar op het moment dat je raam kapot is heeft de isolatie vrij weinig zin.

Een cyberaanval heeft grote impact op een organisatie. Via een lek kan malware, ransomware, virussen of andere kwaadaardige software de organisatie binnendringen. Deze aanvallen kunnen enorme schade aanrichten en zelfs het bestaansrecht van een organisatie in gevaar brengen. Daarom is het belangrijk om altijd alle updates uit te voeren. Het is belangrijk om gebruikers erop te wijzen waarom dit zo essentieel is voor de organisatie.

Hoe weet je of applicaties kwetsbaar zijn

Het kan lastig zijn om te achterhalen of een applicatie kwetsbaar is. Daarom is het van belang om zodra er updates beschikbaar zijn, deze uit te voeren. Voor organisaties kan dit een behoorlijke klus zijn. Het is niet uitvoerbaar om fysiek alle apparaten langs te gaan en te kijken of bepaalde software aanwezig is. Dit is namelijk te tijdsintensief en met het hybride werken een hele opgaven geworden.

Daarom zijn er voor organisaties verschillende beveiligingsoplossingen om dit compleet te beheren. Met Microsoft Defender for Endpoint krijgen organisaties inzicht in alle apparaten binnen de organisatie. Defender for Endpoint houdt met verschillende signalen de omgeving in de gaten en kijkt welke software aanwezig is. Door deze oplossing toe te passen krijg je als organisatie inzicht in de beveiligingslekken binnen de organisatie. Op deze manier kunnen beveiligingslekken worden opgelost, voordat deze een impact kunnen hebben op de organisatie.

Met Microsoft Endpoint Manager wordt het juist weer mogelijk om de apparaten op afstand te beheren. Organisaties kunnen ervoor kiezen om updates verplicht te installeren na een bepaalde tijd. De eindgebruikers kunnen daardoor updates maar een aantal keer uitstellen, voordat deze verplicht moeten worden uitgevoerd. Wel blijft het belangrijk om gebruikers genoeg tijd te geven om deze updates te kunnen installeren. Hoewel het belangrijk is dat updates zo snel mogelijk worden geïnstalleerd, kan het frustratie opleveren als werknemers midden tijdens hun werkzaamheden moeten updaten.  

Conclusie

Het updaten van applicaties is enorm belangrijk, omdat het de beveiliging enorm verhoogt. Kwetsbaarheden in software kunnen een ingang vormen voor cybercriminelen. Dit kan een grote impact hebben op eindgebruikers en organisaties, omdat door deze kwetsbaarheden cyberaanvallen kunnen plaatsvinden. Als organisatie is het daarom raadzaam om zo snel mogelijk beveiligingsupdates te installeren. In ons eBook kun je meer handige tips vinden over cyberbeveiliging.

Meer informatie over Cybersecurity?

Download dan hier gratis ons eBook voor meer informatie.

Download het gratis eBook:

Cybersecurity voor bedrijven

Meer lezen

Achtergrond

Inventariseer kwetsbaarheden: De fundering van cyberweerbaarheid

Het inventariseren van kwetsbaarheden is meer dan een technische noodzaak; het is een strategische stap die de ruggengraat vormt van elke cybersecurity-strategie. Deze blog biedt een analyse van deze procedure, evalueert de gevolgen voor bedrijfscontinuïteit en rampenherstelplanning, en geeft concrete aanbevelingen om organisaties te beschermen tegen hedendaagse cyberdreigingen.

Lees meer...
Achtergrond

Secure7: Versterking van uw cyberweerbaarheid in het licht van NIS2

Cybersecurity is een cruciaal onderwerp in onze steeds meer gedigitaliseerde wereld. Het beschermt onze gegevens, systemen en infrastructuur tegen kwaadwillende aanvallen en bedreigingen. Met de voortdurende groei van technologie en het toenemende aantal cyberaanvallen, wordt het waarborgen van digitale veiligheid steeds urgenter.

Lees meer...
header-nis2-self-assessment-8
Beveiliging

Nieuw! Het OfficeGrip NIS2 Self Assessment

Met trots kondigen wij in dit blog de lancering van het OfficeGrip NIS2 Self Assessment aan. Dit Assessment is speciaal ontworpen om organisaties te ondersteunen bij het navigeren door de complexiteit van de aanstaande NIS2-regelgeving. Deze kosteloze online zelfevaluatie kunt u inzetten om inzicht te krijgen in hoeverre uw organisatie impact gaat ervaren van de NIS2 wetgeving en in welke mate u al voldoet aan de beoogde NIS2 cyberveiligheid maatregelen.

Lees meer...

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Het laatste Microsoft 365 nieuws in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!