OfficeGrip_logo

Waarom updates installeren belangrijk is

Werken vanuit een up-to-date omgeving

Het installeren van updates komt niet altijd even lekker uit. Je bent net bezig met een belangrijk project, hebt geen tijd om deze te installeren of hebt niet door welke updates allemaal beschikbaar zijn. Uitstellen is dus vaak wat er gebeurt op het moment dat een update beschikbaar is. Het blijft toch enorm belangrijk om updates te installeren. Deze updates kunnen nieuwe functionaliteiten bevatten, maar lossen ook regelmatig beveiligingsrisico’s op. Wij bespreken hier waarom het installeren van updates zo belangrijk is.

Inhoudsopgave

Waarom worden updates regelmatig uitgesteld

Laten we beginnen met kijken waarom updates worden uitgesteld. Het updaten van applicaties kan een intensieve klus zijn. Sommige updates zijn nu eenmaal makkelijker te installeren dan andere. Dit betekent dat updates regelmatig bij organisaties worden uitgesteld, om vervolgens op een later moment alle updates in één keer te kunnen verwerken.

Het komt ook voor dat eindgebruikers ervoor kiezen om updates uit te stellen. Wij zijn regelmatig druk bezig en slaan daarom updates over, omdat wij vinden dat we geen tijd hebben voor deze updates. Als eindgebruiker gaan we er stiekem toch vanuit dat wij altijd beschermd zijn tegen cyberbedreigingen. Wij gaan tenslotte veilig met onze gegevens om en zijn voorzichtig met onze gegevens. Toch blijft het belangrijk om zo snel mogelijk updates te installeren.

Waarom is het installeren van updates belangrijk

Leveranciers van software brengen soms updates uit voor hun applicaties. Deze updates bevatten regelmatig nieuwe functionaliteiten, maar brengen ook belangrijke beveiligingsupdates met zich mee. Voor sommige applicaties is diepere toegang nodig tot een computer. Dit betekent dat beveiligingslekken in deze software een enorme impact kunnen hebben.

Software is namelijk nooit helemaal perfect. Bij zelfs de grootste bedrijven kan een fout in de software zitten, waarmee cybercriminelen toegang kunnen krijgen tot een organisatie. Daarom brengen deze leveranciers updates uit om deze fouten te herstellen. Op het moment dat een update niet wordt geïnstalleerd, blijf je kwetsbaar voor een cyberaanval. Het is daarom noodzakelijk om updates zo snel mogelijk te installeren.

Updates installeren belangrijk

Waarom updates niet uitgesteld moeten worden

Het updaten van software helpt organisaties om veilig te blijven. Op het moment dat kwetsbaarheden niet worden opgelost, hebben cybercriminelen de mogelijkheid om gegevens te stelen en/of schade aan te richten. Dit kun je eigenlijk vergelijken met een huis. Je kan een huis zo goed mogelijk isoleren, maar op het moment dat je raam kapot is heeft de isolatie vrij weinig zin.

Een cyberaanval heeft grote impact op een organisatie. Via een lek kan malware, ransomware, virussen of andere kwaadaardige software de organisatie binnendringen. Deze aanvallen kunnen enorme schade aanrichten en zelfs het bestaansrecht van een organisatie in gevaar brengen. Daarom is het belangrijk om altijd alle updates uit te voeren. Het is belangrijk om gebruikers erop te wijzen waarom dit zo essentieel is voor de organisatie.

Hoe weet je of applicaties kwetsbaar zijn

Het kan lastig zijn om te achterhalen of een applicatie kwetsbaar is. Daarom is het van belang om zodra er updates beschikbaar zijn, deze uit te voeren. Voor organisaties kan dit een behoorlijke klus zijn. Het is niet uitvoerbaar om fysiek alle apparaten langs te gaan en te kijken of bepaalde software aanwezig is. Dit is namelijk te tijdsintensief en met het hybride werken een hele opgaven geworden.

Daarom zijn er voor organisaties verschillende beveiligingsoplossingen om dit compleet te beheren. Met Microsoft Defender for Endpoint krijgen organisaties inzicht in alle apparaten binnen de organisatie. Defender for Endpoint houdt met verschillende signalen de omgeving in de gaten en kijkt welke software aanwezig is. Door deze oplossing toe te passen krijg je als organisatie inzicht in de beveiligingslekken binnen de organisatie. Op deze manier kunnen beveiligingslekken worden opgelost, voordat deze een impact kunnen hebben op de organisatie.

Met Microsoft Endpoint Manager wordt het juist weer mogelijk om de apparaten op afstand te beheren. Organisaties kunnen ervoor kiezen om updates verplicht te installeren na een bepaalde tijd. De eindgebruikers kunnen daardoor updates maar een aantal keer uitstellen, voordat deze verplicht moeten worden uitgevoerd. Wel blijft het belangrijk om gebruikers genoeg tijd te geven om deze updates te kunnen installeren. Hoewel het belangrijk is dat updates zo snel mogelijk worden geïnstalleerd, kan het frustratie opleveren als werknemers midden tijdens hun werkzaamheden moeten updaten.  

Conclusie

Het updaten van applicaties is enorm belangrijk, omdat het de beveiliging enorm verhoogt. Kwetsbaarheden in software kunnen een ingang vormen voor cybercriminelen. Dit kan een grote impact hebben op eindgebruikers en organisaties, omdat door deze kwetsbaarheden cyberaanvallen kunnen plaatsvinden. Als organisatie is het daarom raadzaam om zo snel mogelijk beveiligingsupdates te installeren. In ons eBook kun je meer handige tips vinden over cyberbeveiliging.

Meer informatie over Cybersecurity?

Download dan gratis ons eBook met meer informatie

Download het gratis eBook:

Cybersecurity voor bedrijven

Meer lezen

hoe-microsoft-teams-sharepoint-samen-werken-1
Microsoft Teams

Hoe Microsoft Teams en SharePoint samenwerken

Microsoft Teams en SharePoint zijn twee krachtige tools die ontworpen zijn om samen te werken en te versterken. Terwijl Teams een platform biedt voor real-time samenwerking en communicatie, biedt SharePoint een centrale locatie voor het delen en beheren van documenten en inhoud.

Lees meer...
wat-is-games-for-work-nieuwe-microsoft-teams-app-1
Achtergrond

Wat is Games for Work, een nieuwe Microsoft Teams-app

Games for Work is een nieuwe app van Microsoft, die bedrijven helpt om productiviteit te verhogen door het gebruik van gamification. De app biedt een scala aan tools waarmee bedrijven hun werknemers kunnen uitdagen en motiveren om meer te presteren door middel van leuke en interactieve spellen.

Lees meer...
adobe-acrobat-integratie-microsoft-teams-1
IT Manager

Doe meer met de Adobe Acrobat integratie in Microsoft Teams

De integratie van Adobe Acrobat in Microsoft Teams maakt het werken met PDF-bestanden nog gemakkelijker en efficiënter. Voortaan hoef je niet meer tussen verschillende programma’s heen en weer te schakelen om samen te werken aan documenten, want alles wat je nodig hebt is nu binnen handbereik in Teams.

Lees meer...

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Het laatste Microsoft 365 nieuws in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!