OfficeGrip_logo

Wat zijn de kosten van Microsoft 365

Een moderne werkplek

De kosten van een Microsoft 365 omgeving kunnen per organisatie verschillen. Een Microsoft 365 omgeving bestaat uit verschillende onderdelen die allemaal moeten worden ingericht. Omdat elke organisatie op een andere manier werkt verschillen de kosten per omgeving. Microsoft 365 is een flexibel pakket, waardoor de inrichting enorm belangrijk is. De kosten bestaan dus niet alleen uit de licenties, maar ook uit een implementatietraject. In dit artikel geven wij een duidelijker beeld van de kosten van Microsoft 365.

Inhoudsopgave

Kosten van een Microsoft 365 licentie

Microsoft 365 heeft verschillende type licenties die gekozen kunnen worden. De verschillen tussen deze licenties zit hem in de benodigde functionaliteiten. Elke werknemer binnen de organisatie heeft een Microsoft 365 licentie nodig om gebruik te kunnen maken van deze omgeving. Deze licenties kunnen gemakkelijk op- en afgeschaald worden.

De kosten van een Microsoft 365 licentie kunnen variëren per organisatie. Scholen en non-profit organisaties hebben bijvoorbeeld speciale licenties ter beschikking. De licentiekosten zijn dus niet alleen afhankelijk van de gewenste functionaliteiten, maar ook het type organisatie dat de licenties aanschaft. Organisaties die groter zijn dan 300 werknemers maken weer gebruik van speciale enterprise licenties (E1, E3, E5 etc.) Wij hebben het hier voornamelijk over de standaard beschikbare licenties die het meeste voorkomen.

Microsoft 365 Business Basic licentie

De Microsoft 365 Business Basic licentie is de instaplicentie om Microsoft 365 te kunnen gebruiken. De kosten van een Microsoft 365 Business Basic licentie komen neer op €5,10 per gebruiker. Bij de Microsoft 365 Business Basic licentie krijgen werknemers toegang tot Microsoft Teams, SharePoint, OneDrive en Exchange. Verder krijgen werknemers toegang tot de webversies van de Office-apps. Dit zijn de bekende Outlook, Word, Excel, PowerPoint en OneNote apps.

Het nadeel van deze licentie, is dat de Office-apps alleen vanuit de webbrowser werken. Dit betekent dat gebruikers niet de Office-apps kunnen installeren op hun computer, maar deze moeten raadplegen via een webbrowser. Daarom raden wij eigenlijk altijd aan om minimaal voor een Microsoft 365 Business standard te kiezen.

Microsoft 365 Business Standard licentie

De Microsoft 365 Business Standard licentie bevat alle functionaliteiten van de Business Basic licentie, maar voegt daar de downloadbare Office-apps aan toe. Dit betekent dat gebruikers de Office-apps kunnen downloaden en installeren op hun computer. Veel gebruikers zijn deze manier van werken gewend, waardoor deze licentie vaker wordt aangeraden dan de Business Basic licentie.

De kosten van een Microsoft 365 Business Standard licentie komen neer op €10,50 per gebruiker. Deze licentie wordt vaak gebruikt voor organisaties die wat kleiner van formaat zijn. Deze organisaties hebben minder beheerdertools nodig, omdat het aantal apparaten dat toegang heeft beperkt is. Op het moment dat jouw organisatie gaat groeien qua personeel, worden wellicht andere licentievormen interessanter. Een van onze adviseurs kan u passend advies geven over de juiste licenties voor uw organisatie.  

Microsoft 365 Business Premium licentie

De kosten van een Microsoft 365 Business Premium licentie komen neer op €18,60 per gebruiker. De Microsoft 365 Business Premium licentie is de licentie met de meeste functionaliteiten. Deze licentie bevat alle functionaliteiten binnen de Microsoft 365 omgeving. Het voordeel van deze licentie, is dat organisaties apparaten compleet kunnen beveiligen. Apparaten kunnen worden beheerd en beveiligd vanaf afstand, waardoor bedrijfsgegevens beschermd blijven. Daarom wordt de Microsoft 365 Business Premium licentie aanbevolen voor wat grotere organisaties. Op het moment dat jouw IT-infrastructuur verschillende apparaten heeft wordt het noodzakelijk om extra beveiligingsmaatregelen te treffen. De beveiligingsmogelijkheden van deze licentie kun je hier vinden.

Kosten van Microsoft 365

De inrichting van een Microsoft 365 omgeving

Bij een Microsoft 365 omgeving komt meer kijken dan alleen de licentieprijs. Het is belangrijk om na te denken over de inrichting van een Microsoft 365 omgeving. Bij alle licenties moet er worden nagedacht over een SharePoint en Microsoft Teams inrichting. Een Microsoft 365 omgeving kies je om de productiviteit binnen de organisatie te verbeteren. Op het moment dat je geen goede inrichting hebt van een Microsoft 365 omgeving, haal je niet het maximale eruit. De kosten van Microsoft 365 hangen dus af van meerdere factoren. Een aantal van deze factoren zijn:

  • De licentiekosten van Microsoft 365
  • De kosten van een Microsoft 365 implementatie
  • Het trainen en begeleiden van werknemers
  • Support na de Microsoft 365 implementatie


Voor het inrichten van deze omgeving is expertise vereist, omdat een verkeerde inrichting het gebruikersgemak en de veiligheid kan beïnvloeden. Ga dus echt op zoek naar een organisatie met genoeg expertise op dit gebied. Microsoft biedt verschillende certificeringen aan voor bedrijven die genoeg kennis hebben over de Microsoft producten en diensten. Deze organisaties hebben verschillende cursussen en trainingen gevolgd om zich Microsoft Gold Partner te mogen noemen. Voor meer informatie over de inrichting van een Microsoft 365 omgeving kun je hier kijken.

Wat kost een Microsoft 365 implementatie

De kosten van een Microsoft 365 implementatie kunnen veel uiteenlopen. Een Microsoft 365 omgeving bestaat uit verschillende bouwstenen, waardoor de kosten uiteen kunnen lopen. Om een makkelijke vergelijking te geven kun je Microsoft 365 zien als een woning. Je hebt altijd een vloer, ramen, deuren enzovoorts nodig, maar er zijn ook onderdelen die niet perse nodig zijn. Denk dan aan extra beveiligde sloten, inbraakalarm, zonnepanelen en ga zo maar verder. Microsoft 365 is een modulair pakket, waardoor je als organisatie kan kiezen welke functionaliteiten jij allemaal nodig hebt. De kosten van een Microsoft 365 implementatie kunnen daarom uiteenlopen, omdat je verschillende keuzes tot beschikking hebt.

Microsoft 365 biedt diepgaande beveiligingsmogelijkheden aan, maar niet elke optie is even relevant voor bepaalde organisaties. Een kleinere organisatie maakt gebruik van andere beveiligingsoplossingen dan een wat grotere organisatie. Dit komt omdat er andere behoeftes zijn binnen de organisatie. Dit is een bijvoorbeeld een onderdeel waarin de kosten van Microsoft 365 kunnen verschillen. Voor een specifiek overzicht van deze kosten kunt u contact opnemen met onze Microsoft Gold experts.

Kosten Microsoft 365

De kosten van een Microsoft 365 training

Een Microsoft 365 omgeving vraagt van werknemers een nieuwe manier van werken. De kosten zitten daarom niet alleen in de technische implementatie, maar ook in de menselijke kant. Het is essentieel om de werknemers op de juiste manier te trainen, omdat het gebruiken van een nieuwe IT-omgeving een andere werkwijze vereist. Je kunt niet zomaar een nieuw IT-systeem implementeren zonder gebruikers te trainen. Dit levert weerstand op en kan ervoor zorgen dat de IT-omgeving verkeerd wordt gebruikt.

Daarom is een Adoptie & Change management traject enorm belangrijk bij een Microsoft 365 traject. De kosten van een Microsoft 365 training betalen zich op termijn terug, omdat werknemers op een efficiëntere manier werken met de beschikbare middelen. De kosten van een Microsoft 365 training verschillen bij ons. Dit is afhankelijk van het type training en de benodigde begeleiding bij een traject. Een training moet altijd op maat worden gemaakt, omdat elke organisatie op een andere manier werkt. Daarom is het lastig om de exacte kosten van een Microsoft 365 omgeving te geven.

De support na een Microsoft 365 implementatie

Een Microsoft 365 omgeving vereist technische kennis voor het beheer. Bij veel trajecten wordt er gekozen voor supportmogelijkheden na de implementatie van een Microsoft 365 omgeving. Deze kosten kunnen op basis van uurtarief of een supportcontract worden bepaald. Welke keuze je maakt is afhankelijk van jouw organisatie. Verwacht je regelmatig ondersteuning nodig te hebben van een service desk, dan is het voordeliger om een supportcontract af te nemen.

De support na een Microsoft 365 implementatie is erg belangrijk. Werknemers kunnen bij problemen direct een supportmedewerker spreken die hun verder kan helpen. Deze supportmedewerker is speciaal opgeleid om de werknemers van jouw organisatie zo optimaal mogelijk te helpen. De kosten van een Microsoft 365 bestaan dus ook uit de supportkosten, die nodig zijn voor extra ondersteuning van de eindgebruikers.

Conclusie

Bij de kosten van Microsoft 365 zijn er verschillende onderdelen waarmee je rekening moet houden. De inrichting van een Microsoft 365 omgeving is essentieel voor het gebruik ervan. Werknemers hebben een omgeving nodig waarin zij productief, veilig en goed kunnen samenwerken met elkaar. Door een succesvolle Microsoft 365 implementatie zorg je ervoor dat jouw organisatie productiever werkt, waardoor je kosten kunt besparen. In ons eBook gaan we verder in op de onderdelen waar jij als Microsoft 365 Admin op moet letten. Deze kun je hieronder downloaden:

Microsoft 365 voor admins

Meer informatie over Microsoft 365?

Download dan gratis ons eBook met meer informatie

Download het gratis eBook:

Microsoft 365 voor admins

Microsoft 365 voor admins

Meer lezen

multi-tenant-kopstuk
Achtergrond

De voordelen van een multitenant-organisatie in Microsoft 365

In de wereld van cloud computing is het concept van een multitenant-organisatie een belangrijk aspect dat bedrijven in staat stelt om (kosten)efficiënter te werken. Microsoft heeft dit concept omarmd en geïmplementeerd in Entra ID en Microsoft 365. In deze blog gaan we dieper in op wat een multitenant-organisatie is, hoe het werkt en wat het kan opleveren.

Lees meer...

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Het laatste Microsoft 365 nieuws in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!