OfficeGrip_logo

Wat zijn de kosten van SharePoint

SharePoint licentie

De kosten van een SharePoint omgeving verschillen per organisatie. Het overstappen naar SharePoint gebeurt namelijk bij elke organisatie op een andere manier. Dit maakt het lastig om direct de kosten van SharePoint weer te geven, omdat het afhankelijk is van meerdere factoren. We proberen hier een schatting te geven van de kosten van een SharePoint omgeving, maar geven al wel aan dat dit per organisatie kan verschillen. We raden daarom aan om dit artikel compleet door te lezen om een goed beeld te krijgen.

Inhoudsopgave

Kosten van een SharePoint licentie

SharePoint is een belangrijk onderdeel van de Microsoft 365 omgeving. Daarom zit SharePoint in bijna alle zakelijke licenties inbegrepen. Welke licentie er precies bij jouw organisatie past, is afhankelijk van wat je allemaal wilt doen. De kosten van een SharePoint licentie kunnen daardoor nog wel verschillen. Wij lichten hier 3 van de meest voorkomende licenties toe. Deze licenties worden veelal gebruikt door organisaties die starten met een SharePoint omgeving.

Microsoft 365 Business Basic licentie

De Microsoft 365 Business Basic licentie is de goedkoopste licentie om SharePoint te gebruiken. De kosten van SharePoint komen in deze licentie neer op €5,10 per gebruiker per maand. Je hebt verder nog toegang tot OneDrive, Microsoft Teams en Exchange. Dit is wel echt een instaplicentie voor organisaties, omdat deze licentie alleen toegang geeft tot de web- en mobiele versie van Word, Excel en PowerPoint. Wij merken vanuit ervaring dat gebruikers liever de installeerbare apps gebruiken, omdat zij hier al mee bekend zijn. Deze mogelijkheid zit bij de Microsoft 365 Business standard wel inbegrepen.

Microsoft 365 Business Standard licentie

De Microsoft 365 Business Standard licentie geeft toegang tot SharePoint en de bekende Office apps. De kosten van SharePoint met een Bussiness Standard licentie zijn €10,50 per gebruiker per maand. Werknemers krijgen met een Business Standard licentie toegang tot SharePoint en de belangrijkste Microsoft apps. Dit zorgt ervoor dat gebruikers optimaal kunnen samenwerken met elkaar. Een SharePoint omgeving moet het namelijk makkelijker maken om toegang te hebben tot gegevens. Met een Microsoft 365 Business Standard licentie wordt het mogelijk om een goede start te maken met SharePoint. Deze licentie raden wij daarom ook in de basis aan, omdat het de kosten beheersbaar houdt en toch de benodigde functionaliteiten biedt.

Microsoft 365 Business Premium licentie

De Microsoft 365 Business Premium licentie is een van de uitgebreidere licenties. De kosten van SharePoint liggen in deze licentie hoger, maar er is wel meer mogelijk. Binnen deze licentie kunnen namelijk zakelijke apparaten worden beheerd en is er uitgebreidere beveiliging tegen cyberdreigingen. Op het moment dat organisaties wat groter worden, kan deze licentie het beheer van de IT-omgeving enorm versimpelen. De kosten van een SharePoint omgeving komen hier neer op €18,60 per gebruiker per maand.

Is SharePoint beschikbaar als losse licentie

Nee, SharePoint is altijd onderdeel van de Microsoft 365 omgeving. Een SharePoint omgeving is bedoeld om op een efficiëntere manier samen te werken. Dit betekent dat de andere apps binnen Microsoft 365 compleet geïntegreerd zijn in SharePoint. Welke apps er beschikbaar zijn is afhankelijk van jouw gekozen licentie.

Het is belangrijk om na te denken over wat het doel is van jouw SharePoint omgeving. De kosten van een SharePoint omgeving moeten namelijk wel in contrast staan met de opbrengsten. Op het moment dat je efficiënter wilt werken met jouw organisatie, is SharePoint een onderdeel van de complete omgeving. SharePoint maakt het mogelijk om gegevens op een veilige manier op te slaan, maar Microsoft Teams verhoogt bijvoorbeeld weer de samenwerking. Een SharePoint omgeving op zichzelf voegt dus weldegelijk waarde toe, maar een complete moderne werkplek zorgt voor een optimaal rendement.

Kosten van Microsoft SharePoint

De kosten van een SharePoint implementatie

De kosten van een complete SharePoint implementatie zijn afhankelijk van verschillende factoren. Per organisatie kunnen er namelijk andere wensen en behoeftes zijn, waardoor de prijzen kunnen variëren. Het is namelijk belangrijk om deze SharePoint omgeving zo goed mogelijk in te richten. Op het moment dat een SharePoint omgeving slecht is ingericht, halen eindgebruikers niet het maximale uit deze omgeving. De bedoeling is dat gebruikers efficiënter gaan werken met een SharePoint omgeving.

Het implementeren van SharePoint is een onderdeel, maar de menselijke kant mag zeker niet worden overgeslagen. Binnen organisaties kan het kennisniveau van ICT-systemen veel variëren. Het is belangrijk om eindgebruikers goed te begeleiden en trainen. Ons adoptie & change management traject is hier een mooi voorbeeld van. Dit traject zorgt ervoor dat SharePoint optimaal wordt gebruikt, waardoor de operationele kosten op termijn lager zijn. Werknemers kunnen namelijk efficiënter gebruik maken van SharePoint en alle andere mogelijkheden.

De complete kosten van een SharePoint omgeving

De kosten van een SharePoint omgeving bestaan dus uit verschillende onderdelen. Denk dan aan de licentiekosten, de eenmalige inrichting en het trainen van eindgebruikers. Het is belangrijk om goed na te denken over dit traject, omdat het een grote impact op de organisatie kan hebben. Bij OfficeGrip vinden wij het zelf belangrijk om onze partners optimaal te ondersteunen binnen dit traject. Een degelijk ICT-omgeving maakt het namelijk makkelijker om samen te werken en gegevens te delen.

Het is dus niet mogelijk om een compleet overzicht van de kosten van een SharePoint omgeving. Dit komt omdat er verschillende variabelen zijn binnen zo’n traject. Daarom raden wij aan om te kijken op onze SharePoint pagina waar meer informatie te vinden is. Op het moment dat je de exacte kosten voor jouw organisatie wilt weten kun je het beste contact opnemen met een van onze adviseurs.

SharePoint voor admins

Meer informatie over SharePoint?

Download dan gratis ons eBook met meer informatie

Download het gratis eBook:

SharePoint voor admins

SharePoint voor admins

Meer lezen

multi-tenant-kopstuk
Achtergrond

De voordelen van een multitenant-organisatie in Microsoft 365

In de wereld van cloud computing is het concept van een multitenant-organisatie een belangrijk aspect dat bedrijven in staat stelt om (kosten)efficiënter te werken. Microsoft heeft dit concept omarmd en geïmplementeerd in Entra ID en Microsoft 365. In deze blog gaan we dieper in op wat een multitenant-organisatie is, hoe het werkt en wat het kan opleveren.

Lees meer...

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Het laatste Microsoft 365 nieuws in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!