OfficeGrip_logo

Wet Kwaliteitsborging 2022 voor het bouwen

Voldoen aan de wet Kwaliteitsborging

Uitstel wet Kwaliteitsborging

De wet Kwaliteitsborging 2022 is uitgesteld naar 1 januari 2023. In dit artikel staat nog de oude datum vermeld, maar deze kunt u negeren.

Vanaf 1 juli 2022 gaat naar verwachting de wet Kwaliteitsborging 2022 stapsgewijs in. De wet Kwaliteitsborging heeft gevolgen voor bedrijven die actief zijn binnen de bouw. Bouwbedrijven krijgen te maken met onafhankelijke kwaliteitscontroleurs. Deze controleurs kijken of een gebouw voldoet aan de wettelijke en technische eisen. Consumenten worden door de wet Kwaliteitsborging beter beschermd tegen bouwfouten en gebreken. Voor bouworganisaties is het belangrijk om zo snel mogelijk actie te ondernemen naar aanleiding van de wet Kwaliteitsborging, die al vanaf 1 juli 2022 ingaat.

Inhoudsopgave

Wat is de wet Kwaliteitsborging voor het bouwen (WKB)

De wet Kwaliteitsborging voor het bouwen zorgt ervoor dat bouwbedrijven aan strengere bouweisen moeten voldoen. Onafhankelijke kwaliteitscontroleurs controleren of een gebouw voldoet aan de wettelijke en technische eisen. Het doel van de wet Kwaliteitsborging is dat consumenten beter worden beschermd tegen bouwgebreken en constructiefouten bij nieuwe gebouwen. De 5 belangrijkste veranderingen die gaan plaatsvinden zijn.

  • Onafhankelijke kwaliteitscontroleurs controleren of een gebouw voldoet aan de wettelijke en technische eisen. Dit wordt gedaan tijdens het ontwerp en op de bouwplaats zelf.
  • De aannemer is zelf verantwoordelijk voor de gevolgen van gebreken in de bouw. Een klant kan de aannemer dwingen om fouten te repareren. Dit kan dus ook als de klant deze fouten later pas ontdekt.
  • De aannemer moet aan de klant aangeven hoe hij zich heeft verzekerd tegen risico’s en een eventueel faillissement.
  • Klanten kunnen 5% van het bouwbedrag parkeren bij eventuele gebreken. Vanaf 1 januari 2021 keert de notaris het geld aan de aannemer uit. Dit gebeurt op het moment dat de klant aangeeft dat alle gebreken zijn verholpen.
  • Op het moment dat de kwaliteitsborger of de gemeente een probleem ziet, kan de gemeente de bouw stilleggen. (Rijksoverheid)

Waarom is voorbereiden op de wet Kwaliteitsborging belangrijk

De wet Kwaliteitsborging voor het bouwen is specifiek bedoeld om consumenten beter te beschermen. Dit betekent dat jij als bouworganisatie direct aan de slag moet om al jouw data op orde te krijgen. Jij bent als aannemer verantwoordelijk om alle data goed beschikbaar te houden voor controles en geschillen. Dit is enorm belangrijk, omdat een geschil impact kan hebben op jouw bedrijfsresultaat. Klanten kunnen jou als aannemer aansprakelijk stellen voor gebreken na de oplevering. Een goede documentatie kan aantonen dat gebreken wellicht niet door u als aannemer zijn veroorzaakt. Dit maakt het enorm belangrijk om jezelf voor te bereiden op de wet Kwaliteitsborging voor het bouwen. De wet Kwaliteitsborg treedt vanaf 1 juli 2022 stapsgewijs in voor eenvoudige bouwwerken (eengezinswoningen en kleinere bedrijfspanden). Vanaf 2025 volgen de andere bouwwerken.

Wet Kwaliteitsborging

Hoe bereid jij je voor op de wet Kwaliteitsborging (WKB)

Bij de wet Kwaliteitsborging voor het bouwen wordt door onafhankelijke kwaliteitscontroleurs gekeken of een gebouw voldoet aan de wettelijke technische eisen. Het is essentieel om alle documentatie van bijvoorbeeld het ontwerp goed te bewaren. Het wordt namelijk een hele klus om aan de eisen van de wet Kwaliteitsborging te voldoen zonder jouw documentatie op orde te hebben.

Voor bouworganisaties betekent dit eigenlijk dat ze moeten gaan digitaliseren. Het is uiteraard mogelijk om alles nog op papier te houden, maar dat maakt het voldoen aan de wet Kwaliteitsborging enorm lastig. Het samenwerken met leveranciers en opdrachtgevers wordt steeds crucialer om succesvol te kunnen blijven voortbestaan. Daarom zijn er een aantal onderdelen die jij als bouworganisatie moet aanpakken.

Zorg voor één centrale opslaglocatie

Om aan de wet Kwaliteitsborging te kunnen voldoen, is het belangrijk om gegevens op een veilige plek op te slaan. Opdrachtgevers kunnen jou achteraf nog aansprakelijk stellen voor eventuele gebreken die door de bouw zijn ontstaan. Het is essentieel om alle documentatie goed te bewaren, omdat dit nodig kan zijn bij een eventueel geschil met de opdrachtgever.

Het is daarom belangrijk om alle documentatie te digitaliseren en op een veilige plek op te slaan. Dit zorgt ervoor dat jij als aannemer snel en gemakkelijk toegang hebt tot de benodigde gegevens. Op deze manier wordt veel tijd bespaard en raak je belangrijke documenten niet meer kwijt. Zo’n centrale opslaglocatie is bijvoorbeeld SharePoint. Met SharePoint krijg je één omgeving waarin jij alle bedrijfsdocumenten kan plaatsen. Dit verhoogt de beschikbaarheid van gegevens, waardoor jij beter voldoet aan de wet Kwaliteitsborging voor het bouwen.

Werk samen met leveranciers

Het samenwerken met leveranciers wordt enorm belangrijk. Om efficiënter te werken is het nodig om in contact te blijven met al jouw leveranciers. Voor de wet Kwaliteitsborging is het belangrijk om te weten wie de verantwoordelijkheid heeft. Door samen te werken met leveranciers optimaliseer je dit proces. Dit voorkomt achteraf dat er problemen ontstaan met betrekking tot de aansprakelijkheid. Een applicatie zoals Microsoft Teams maakt het mogelijk om snel in contact te komen en gegevens te delen met elkaar. Communiceren met externe leveranciers wordt op deze manier enorm makkelijk en er zijn zelf verschillende samenwerkingsmogelijkheden binnen dit platform.

Creëer een moderne werkplek

Een moderne werkplek maakt het mogelijk om op een veilige en productieve manier te werken. Om aan de wet Kwaliteitsborging te voldoen is data enorm belangrijk. Een moderne werkplek zorgt ervoor dat alle gegevens in de cloud worden opgeslagen. Dit is een veilige manier van dataopslag en helpt organisaties om productiever te werken. Door de wetgeving is het essentieel om een goede IT-infrastructuur te hebben, omdat slechte documentatie funest kan zijn voor het bedrijf.  

Implementatie met het huidige ERP-systeem

De wet Kwaliteitsborging voor het bouwen heeft dus impact op bouworganisaties. Met Microsoft 365 wordt ervoor gezorgd dat gegevens veilig worden opgeslagen. Het huidige ERP-systeem kan daarnaast worden gebruikt. Met verschillende configuraties kunnen deze gegevens veilig worden opgeslagen in de Microsoft 365 omgeving, wat ervoor zorgt dat gegevens beter beschikbaar blijven. Door deze implementatie is het eenvoudig om Microsoft 365 naast uw huidige ERP-systeem te gebruiken.

Conclusie

De wet Kwaliteitsborging heeft grote impact op de bouwbranche. Het is daarom belangrijk om nu actie te ondernemen, omdat de gevolgen voor jouw organisatie groot kunnen zijn. Door met de juiste middelen te digitaliseren zorg ervoor dat je productiever en veiliger werkt. Dit helpt jouw organisatie om beter aan de wetgeving te voldoen. Jouw organisatie wordt zo beter beschermd en opdrachtgevers hebben meer vertrouwen in jouw dienstverlening. Ben je nu benieuwd hoe wij jou kunnen helpen met de wet Kwaliteitsborging? Neem dan contact met ons op.

Meer informatie over de wet Kwaliteitsborging?

Download dan gratis ons eBook met meer informatie

Meer informatie

Wees voorbereid op de wet Kwaliteitsborging

Meer lezen

hoe-microsoft-teams-sharepoint-samen-werken-1
Microsoft Teams

Hoe Microsoft Teams en SharePoint samenwerken

Microsoft Teams en SharePoint zijn twee krachtige tools die ontworpen zijn om samen te werken en te versterken. Terwijl Teams een platform biedt voor real-time samenwerking en communicatie, biedt SharePoint een centrale locatie voor het delen en beheren van documenten en inhoud.

Lees meer...
wat-is-games-for-work-nieuwe-microsoft-teams-app-1
Achtergrond

Wat is Games for Work, een nieuwe Microsoft Teams-app

Games for Work is een nieuwe app van Microsoft, die bedrijven helpt om productiviteit te verhogen door het gebruik van gamification. De app biedt een scala aan tools waarmee bedrijven hun werknemers kunnen uitdagen en motiveren om meer te presteren door middel van leuke en interactieve spellen.

Lees meer...
adobe-acrobat-integratie-microsoft-teams-1
IT Manager

Doe meer met de Adobe Acrobat integratie in Microsoft Teams

De integratie van Adobe Acrobat in Microsoft Teams maakt het werken met PDF-bestanden nog gemakkelijker en efficiënter. Voortaan hoef je niet meer tussen verschillende programma’s heen en weer te schakelen om samen te werken aan documenten, want alles wat je nodig hebt is nu binnen handbereik in Teams.

Lees meer...

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Het laatste Microsoft 365 nieuws in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!