OfficeGrip_logo

Hoe kun je data veilig opslaan?

Gegevens op een veilige manier bewaren

In organisaties worden veel gegevens opgeslagen en verwerkt. Het is belangrijk om al deze data op een veilige locatie op te slaan. Een datalek kan grote gevolgen hebben en de reputatie van jouw organisatie beschadigen. Dit is iets wat je uiteraard wilt voorkomen, omdat het bestaansrecht van jouw organisatie in gevaar kan komen door een datalek. Het is daarom ook wettelijk verplicht om zorgvuldig met (klant)gegevens om te gaan.  Wij bespreken hier op welke manier jij data veilig kan opslaan.

Inhoudsopgave

Hoe je data veilig kan opslaan door Microsoft 365

Als organisatie heb je een platform nodig om data veilig op te slaan. Je kunt ervoor kiezen om fysieke servers te gebruiken, maar daar kleven een aantal nadelen aan. Een fysieke server is onderhoudsintensief, hybride werken is lastig en het voegt onnodige complexiteit toe. Soms heb je wel een fysieke server nodig, maar veel organisaties kunnen prima vanuit de cloud werken.

Dit is eigenlijk het moment dat Microsoft 365 om de hoek komt kijken. Met Microsoft 365 creëer je één centraal platform om gegevens op een veilige manier op te slaan. Data veilig opslaan is eigenlijk waar Microsoft 365 om draait. Dit is mogelijk omdat Microsoft 365 verschillende beveiligingslagen toevoegt aan de omgeving. Organisaties maken eigenlijk gebruik van een moderne werkplek met Microsoft 365, waarmee het mogelijk wordt om vanaf elke locatie op een veilige manier te werken. Data veilig opslaan gebeurt dus regelmatig vanuit de cloud, omdat je meer beheerdersmogelijkheden hebt.

Data veilig opslaan door verschillende beveiligingsmaatregelen

In Microsoft 365 zijn er verschillende beveiligingsmaatregelen die het mogelijk maken om data veilig op te slaan. Nu we steeds vaker vanaf verschillende locaties werken, veranderen de beveiligingsmethodes ook. Cybercriminelen worden steeds creatiever en gebruiken geavanceerdere methodes om bedrijfsgegevens te bemachtigen. Daarom biedt Microsoft 365 verschillende beveiligingslagen om gegevens te beschermen. Om een compleet overzicht te krijgen over de beveiligingsmogelijkheden van Microsoft 365 kun je hier meer lezen.

Deze beveiligingsmogelijkheden kunnen variëren van relatief simpel tot erg complex. Niet elke organisatie heeft alle beveiligingsmogelijkheden nodig, omdat het specifiek voor een bepaalde branche is bedoeld. Data loss prevention is zo’n oplossing die niet voor elke organisatie nodig is. Data veilig opslaan kan dus op verschillende manieren, waardoor er niet een one-size-fits-all is.

Hoe data veilig opslaan

Data veilig opslaan door een back-up

Het veilig opslaan van gegevens gebeurt ook door een degelijke back-up te maken. Gegevensverlies kan voor sommige organisaties grote gevolgen hebben. Denk dan aan organisaties die data voor een periode van 7 jaar moeten bewaren. Microsoft 365 maakt daarom een back-up in de cloud, waardoor data veilig wordt bewaard. Dit kan door verschillende dataretentie mogelijkheden toe te passen. In de basis zorgt dit ervoor dat data veilig opgeslagen wordt. Het bewaart dus wel de gegevens zorgvuldig, maar is in de basis eigenlijk geen back-up.

Het kan voorkomen dat organisaties nog een externe back-up willen hebben van Microsoft 365. Dit kan bijvoorbeeld vanwege bepaalde ISO certificeringen of bewaarregels zijn. Microsoft 365 heeft verschillende mogelijkheden om data te bewaren, maar een externe back-up maakt het mogelijk om data veilig op te slaan. Hoe een externe back-up van Microsoft 365 werkt kun je hier verder lezen.

Een SharePoint omgeving gebruiken

Microsoft SharePoint is een modern intranet waarmee gegevens veilig worden opgeslagen. Het SharePoint platform maakt onderdeel uit van Microsoft 365, waardoor het dezelfde beveiligingsmogelijkheden bevat. Data veilig opslaan in een SharePoint omgeving is dus erg gemakkelijk. Door de verschillende dataretentie mogelijkheden blijven gegevens goed bewaard in de omgeving.

Het voordeel van een SharePoint omgeving, is dat werknemers op een gemakkelijke manier toegang kunnen krijgen tot gegevens. Op een traditionele fileserver is het lastig om werknemers tot een bepaald niveau toegang te geven tot gegevens. Bij SharePoint maak je gebruik van verschillende rechten. Dit betekent dat je het toegangsniveau per gebruiker kan beperken, waardoor gevoelige data extra beschermd blijft binnen de organisatie.

Data veilig opslaan cloud

Data veilig opslaan en makkelijk samenwerken

In veel organisaties wordt er gedacht dat het veilig opslaan van gegevens en op een makkelijke manier samenwerken niet gaat. Dit is in de basis een logische gedachte, maar dat is helemaal niet het geval. Microsoft Teams maakt het mogelijk om met collega’s op een veilige manier gegevens te delen. Het respecteert de beveiligingsregels die een organisatie toepast, maar biedt daarnaast toch de flexibiliteit die werknemers nodig hebben.

Het is dus niet zo dat data veilig opslaan ten koste gaat van het gebruikersgemak. Werknemers zijn prima in staat om deze gegevens veilig met elkaar te delen. De bescherming is voornamelijk gericht op het beveiligen tegen cybercriminaliteit. De cloud kijkt daarom ook naar verschillende condities voordat er toegang wordt gegevens. Laat je dus vooral niet misleiden dat een veilige werkomgeving ten koste gaat van de dataveiligheid.

Conclusie

Data veilig opslaan kan dus op verschillende manieren. Nu we steeds meer hybride zijn gaan werken, is de cloud eigenlijk de logische stap om gegevens veilig op te slaan. Het biedt uitgebreide beveiligingsmogelijkheden, zonder een compromis te maken op het gebruikersgemak. Applicaties zoals SharePoint en Microsoft Teams helpen werknemers om op een veiligere en productievere manier te werken. In ons eBook kun je meer informatie vinden over het beveiligen van gegevens.

Meer informatie over Cybersecurity?

Download dan hier gratis ons eBook voor meer informatie.

Download het gratis eBook:

Cybersecurity voor bedrijven

Meer lezen

storing
Achtergrond

Wereldwijde storing in antivirussoftware zorgt voor problemen bij organisaties

Een recente storing in de antivirussoftware van Crowdstrike heeft wereldwijd computers getroffen, waardoor websites van bedrijven platliggen en er problemen zijn op luchthavens. Deze storing heeft een chaos veroorzaakt op luchthaven Schiphol, met lange rijen voor de balies van luchtvaartmaatschappijen en een platliggende website van Transavia. Ook op andere luchthavens, zoals Eindhoven Airport en in andere landen, zijn er problemen.

Lees meer...

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Het laatste Microsoft 365 nieuws in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!