OfficeGrip_logo

Waarom apparaatbeheer binnen organisaties belangrijk is

Veilig werken binnen de organisatie

Het beheren van apparaten is enorm belangrijk voor organisaties. Het is misschien niet het spannendste onderwerp, maar wel essentieel voor de beveiliging van data. Door apparaatbeheer toe te passen worden verschillende apparaten voorzien van het juiste bedrijfsbeleid. Nu we steeds vaker vanaf verschillende locaties toegang hebben tot gegevens, is apparaatbeheer essentieel voor de dataveiligheid. Wij gaan het hier hebben over het belang van apparaatbeheer en hoe het precies werkt.

Inhoudsopgave

Wat is apparaatbeheer

Om het belang van apparaatbeheer te begrijpen, is het belangrijk om eerst te weten wat apparaatbeheer is. In de basis verklapt het woord eigenlijk al waar het over gaat, het succesvol beheren van apparaten. Dit kan op verschillende manieren gebeuren binnen een organisatie. Je kunt ervoor kiezen om handmatig langs apparaten te gaan en alles apart in te richten. Dit is wellicht praktisch voor kleine organisaties (onder 10 werknemers), maar wordt daarna relatief lastig.

Daarom wordt er gekozen om apparaten vanaf afstand te kunnen beheren. In een moderne werkplek wordt dit gedaan door Microsoft Endpoint Manager te gebruiken. Microsoft Endpoint Manager kan veel meer dan alleen apparaatbeheer, maar voor nu focussen wij ons specifiek op dit onderdeel. Door met een moderne werkplek gebruik te maken van apparaatbeheer kunnen verschillende instellingen worden toegepast. Apparaatbeheer in Microsoft 365 bestaat grofweg uit 2 verschillende onderdelen. Het Mobile Device Management (MDM) en Mobile Application Management (MAM).

Mobile Device Management (MDM)

In organisaties wordt Mobile Device Management (MDM) gebruikt voor alle zakelijke apparaten. Met Mobile Device Management heb je als organisatie compleet beheer over de apparaten. Dit betekent concreet dat de volgende onderdelen vanuit de organisatie kunnen worden bepaald:

 • Welk toegangsniveau heeft het apparaat
 • Hoe vaak moeten updates worden geïnstalleerd
 • Welke applicaties moeten standaard worden geïnstalleerd
 • Hoe vaak moeten virusscans worden uitgevoerd
 • Moet de data versleuteld zijn op het apparaat


Dit zijn een aantal van de onderdelen die je met Mobile Device Management in Microsoft 365 kunt instellen. Hier vallen ook onderdelen onder zoals het wissen en vergrendelen van apparaten op afstand. Dit is vooral handig voor verloren of gestolen apparaten. Mobile Device Management maakt het mogelijk om apparaten volledig vanaf afstand te beheren, wat met de toename in het hybride werken essentieel is.

Microsoft 365 apparaatbeheer

Mobile Application Management (MAM)

In een organisatie wordt niet alleen gebruik gemaakt van zakelijke apparaten. Werknemers hebben vaak via hun mobiele telefoon ook toegang tot bedrijfsgegevens. Denk dan bijvoorbeeld aan de Microsoft Teams omgeving om te kunnen bellen en chatten met collega’s. De persoonlijke apparaten van werknemers wil je als organisatie niet beheren, maar toch willen werknemers toegang tot bedrijfsgegevens. Mobile Application Management is hierin de oplossing.

Mobile Application Management maakt het mogelijk zakelijke gegevens te scheiden van persoonlijke gegevens. De werkapplicaties staan in een aparte omgeving op de privé apparaten van werknemers. Als werkgever kun je dus geen privégegevens beheren, maar wel de zakelijke gegevens van jouw organisatie. Je kan de toegang tot de zakelijke omgeving op deze manier ontzeggen, zonder een inbreuk te maken op de privacy van jouw werknemers. Ook kun je eisen stellen aan de updateversie van een apparaat, waardoor een werknemer eerst zijn telefoon moet updaten voordat hij/zij toegang krijgt tot werkgegevens.

Waarom moeten organisaties gebruik maken van apparaatbeheer

Met apparaatbeheer wordt het mogelijk om werknemers op een veilige manier toegang te geven tot data. Waar voorheen data op één centraal punt stond, verplaatst data zich nu door verschillende apparaten van werknemers. Je wilt dat deze apparaten optimaal beveiligd zijn, omdat werknemers vergaande toegang hebben tot data.

Door apparaatbeheer toe te passen krijg je als organisatie direct inzicht in de veiligheid van apparaten. Zo kun je direct de volgende onderdelen inzien:

 • Heeft het apparaat de laatste beveiligingsupdates
 • Staan er op het apparaat gevaarlijke applicaties
 • Voldoet het apparaat aan het bedrijfsbeleid

Zo zijn er nog veel meer onderdelen die je kunt inzien. Het voordeel is dat je als organisatie vanaf afstand actie kan ondernemen. Dit kan geautomatiseerd of handmatig plaatsvinden, waardoor bedrijfsgegevens optimaal worden beveiligd.

Apparaatbeheer en beveiliging

Hoe versterkt apparaatbeheer de beveiliging

Door Microsoft Endpoint Manager te gebruiken krijg je als eerst inzicht in de gezondheid van de apparaten. Met producten zoals Microsoft Defender for Business bied je actuele virusbeveiliging voor de gehele organisatie. Deze beveiligingsproducten maken het mogelijk om risico’s te analyseren binnen de organisatie. Verder bieden ze geavanceerde virusbeveiliging en beschermen ze jouw ICT-omgeving. Het voordeel van deze applicaties, is dat je niet alle apparaten handmatig hoeft af te gaan. De data is vanuit verschillende dashboards zichtbaar, waardoor je direct actie kunt ondernemen.

Apparaatbeheer maakt hybride werken makkelijker

Met apparaatbeheer wordt het makkelijker om hybride te werken. Het kan voor organisaties een uitdaging zijn om apparaten te beheren in een hybride werkomgeving. Werknemers zitten regelmatig op verschillende locaties, waardoor iedereen weer centraal naar één punt zou moeten komen. Door apparaatbeheer kunnen organisaties vanaf afstand aanpassingen maken aan de gehele omgeving. Dit kan door een bulk-actie of een individueel apparaat te bewerken. Zo kan je snel aanpassingen maken en worden werknemers zo min mogelijk gestoord.

Het enigste wat de apparaten nodig hebben is een internetverbinding. Via de beheerde omgeving wordt alles direct naar de apparaten gepusht. Werknemers hoeven zelf dus geen actie te ondernemen, de omgeving regelt alles direct.

Apparaatbeheer maakt onderdeel uit van de moderne werkplek

Om succesvol hybride te werken maken veel organisaties gebruik van een moderne werkplek. Een moderne werkplek maakt het mogelijk om op een veilige, productieve en kostenefficiënte manier te werken. In een moderne werkplek wordt er gebruik gemaakt van onder andere SharePoint en Microsoft Teams. Het beheren van apparaten is een belangrijk onderdeel om de beveiliging te regelen. Dit maakt daarom expliciet onderdeel uit van een beheerde moderne werkplekoplossing.

Conclusie

Het toepassen van apparaatbeheer binnen organisaties is dus enorm belangrijk. Door de juiste beleidsinstellingen toe te passen worden apparaten veiliger en krijg je als organisatie beter inzicht. Nu we steeds vaker hybride werken wordt het apparaatbeheer essentieel voor organisaties. Om meer over de moderne werkplek te lezen kun je ons onderstaande eBook downloaden:

De voordelen van een moderne werkplek cover

Meer informatie over de moderne werkplek?

Download dan gratis ons eBook voor meer informatie.

Download het gratis eBook:

De voordelen van een moderne werkplek

De voordelen van een moderne werkplek cover

  Ja, ik ga akkoord met het ontvangen van aan mij gerichte berichten over producten, evenementen en acties van OfficeGrip. OfficeGrip mag contact met mij opnemen via de kanalen die ik kies, zoals e-mail, telefoon of post.

  Om spam te voorkomen vragen we u de
  onderstaande code over te typen.

  Meer lezen

  multi-tenant-kopstuk
  Achtergrond

  De voordelen van een multitenant-organisatie in Microsoft 365

  In de wereld van cloud computing is het concept van een multitenant-organisatie een belangrijk aspect dat bedrijven in staat stelt om (kosten)efficiënter te werken. Microsoft heeft dit concept omarmd en geïmplementeerd in Entra ID en Microsoft 365. In deze blog gaan we dieper in op wat een multitenant-organisatie is, hoe het werkt en wat het kan opleveren.

  Lees meer...

  Inschrijven voor de nieuwsbrief

  Het laatste Microsoft 365 nieuws in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!