OfficeGrip_logo

Waarom SharePoint onmisbaar is voor jouw organisatie

Veilig toegang tot gegevens

SharePoint is een modern intranet om allerlei bedrijfsgegevens te delen. Doordat wij steeds vaker hybride zijn gaan werken, is werken vanuit de cloud eigenlijk de logische vervolgstap. Gedeeltelijk vanuit huis en gedeeltelijk op kantoor werken wordt het nieuwe normaal. Een moderne IT-infrastructuur is belangrijk om dit succesvol en efficiënt in te richten. Daarom bespreken wij hier waarom een SharePoint omgeving eigenlijk onmisbaar is voor jouw organisatie.  

Inhoudsopgave

Wat is een SharePoint omgeving eigenlijk?

Met een SharePoint omgeving wordt het mogelijk om allerlei documenten op een veilige manier op te slaan. Vanuit SharePoint kan iedereen binnen de organisatie toegang krijgen op een veilige manier. Dit gebeurt namelijk vanuit verschillende gebruikersrechten binnen Microsoft 365. Deze gebruikersrechten zorgen ervoor dat alleen documenten worden getoond waar een gebruiker rechten toe heeft.

Dit maakt SharePoint een veilige omgeving om gegevens in op te slaan. Je hebt eigenlijk één systeem waarin je alle gegevens kan opslaan. Voor eindgebruikers betekent dit dat het makkelijker is om gegevens op te slaan en te delen met elkaar. Nu we steeds vaker hybride zijn gaan werken, is SharePoint eigenlijk een applicatie die niet meer kan ontbreken.

Wat zijn de voordelen van een SharePoint omgeving?

Er zijn eigenlijk veel verschillende voordelen van een SharePoint omgeving. Zo is het een veiligere manier van werken, is het makkelijker te beheren en krijgen werknemers de mogelijkheid om vanaf elke locatie te werken. Door gebruik te maken van een SharePoint omgeving verhoog je de productiviteit binnen een organisatie, omdat het makkelijker wordt gegevens te vinden en te delen.

SharePoint creëert een veiligere manier van werken

Microsoft besteedt veel aandacht aan de beveiligingsmogelijkheden van hun IT-oplossingen. Nu cyberbedreigingen steeds meer aan het toenemen zijn, is het belangrijk om gegevens op een veilige manier op te slaan. Met SharePoint krijgen organisaties zo’n veilig platform met verschillende beveiligingsmogelijkheden. Dit is allemaal naar wens in te richten, zodat het perfect aansluit bij jouw type organisatie.

Binnen organisaties zijn werknemers vaak op zoek naar praktische oplossingen voor hun problemen. Het delen van gegevens ging vroeger bijvoorbeeld via e-mail. Dit had veel beperkingen, zorgde voor dubbele gegevens en was minder veilig. Werknemers gingen persoonlijke oplossingen zoals Dropbox, WeTransfer en andere platformen gebruiken. Dit noemen wij ook wel Shadow IT, omdat het buiten het beheer van de organisatie valt. Gevoelige gegevens kunnen dus op onbeheerde platformen terecht komen, wat een serieus beveiligingsrisico kan betekenen voor een organisatie. SharePoint biedt de mogelijkheden die werknemers zoeken en maakt het voor organisaties makkelijker om te beheren.

Meer weten over SharePoint?

Download dan gratis ons eBook om kennis te maken met SharePoint.

SharePoint voor admins

SharePoint maakt hybride werken mogelijk

Organisaties over de hele wereld zijn steeds meer hybride gaan werken. We zien dat werknemers steeds vaker vanuit huis gaan werken, waardoor het delen van gegevens een uitdaging kan zijn. Het is dus belangrijk om een infrastructuur binnen de organisatie te creëren die dit faciliteert. Dit noemen wij ook wel een moderne werkplek. Een SharePoint omgeving is een onderdeel van de puzzel die hybride werken mogelijk maakt. Dit platform geeft werknemers vanaf elke locatie toegang tot gegevens. Organisaties kunnen dit compleet beheren, waardoor je zeker bent dat er geen gegevens in verkeerde handen vallen. Het ondersteunt werknemers om vanaf elke locatie effectief te werken.

Hoe werkt een SharePoint omgeving?

Een SharePoint omgeving is toegankelijk vanuit een internet browser. Dit betekent dat het vanaf elk apparaat mogelijk is om een SharePoint omgeving te benaderen. Een SharePoint omgeving bestaat eigenlijk uit verschillende sites. Elke afdeling kan een aparte SharePoint site hebben, waarin specifieke informatie staat. Op deze manier heeft iedereen binnen dit team toegang tot dezelfde gegevens.

Het voordeel hiervan is dat samenwerken veel makkelijker wordt. Iedereen binnen de organisatie heeft namelijk direct toegang tot de nieuwste gegevens. Dit voorkomt dubbele gegevens en houdt iedereen up-to-date. Het heen en weer mailen van gegevens gebeurt namelijk nog veel binnen organisaties. Dit is erg inefficiënt, omdat gegevens verdwijnen en maar voor een select aantal personen zichtbaar zijn. SharePoint lost deze problemen op door een site te creëren met alle gegevens die werknemers nodig hebben. Dit maakt het veiliger in gebruik en beter te beheren voor een organisatie.

Hoe worden gegevens beveiligd in SharePoint?

Een SharePoint omgeving maakt eigenlijk deel uit van Microsoft 365. Dit betekent dat alle beveiligingsinstellingen vanuit Microsoft 365 worden ingeregeld en direct toegepast op de gehele omgeving. Het is dus belangrijk om deze omgeving zo correct mogelijk in te stellen, omdat dit ervoor zorgt dat gegevens beter worden beschermd.

Per gebruikersgroep worden er verschillende rechten toegekend. Deze rechten maken het mogelijk om gegevens af te schermen of juist weer te geven. Financiële gegevens wil je wellicht scheiden van alle andere gegevens. Niet iedereen heeft hier toegang toe nodig, waardoor het beter is om dit af te schermen. SharePoint houdt hier dus rekening mee en laat niet alle gegevens direct zien aan alle gebruikers. Er zijn erg veel beveiligingsmogelijkheden binnen een SharePoint omgeving, zoals Conditional Access, Multi-Factor Authenticatie, toegang op basis van rechten en nog veel meer.

SharePoint werkt optimaal samen met alle Microsoft 365 apps

In Microsoft 365 zijn er verschillende applicaties, waar SharePoint er één van is. De kracht van Microsoft 365 is dat alle applicaties naadloos met elkaar samenwerken. Dit voorkomt dat werknemers eindeloos aan het zoeken zijn naar documenten die zij nodig hebben. Gegevens vanuit SharePoint, OneDrive en Microsoft Teams zijn allemaal toegankelijk vanuit één portaal.

Dit bespaart weer veel tijd en verhoogt daardoor de productiviteit binnen een organisatie. SharePoint is een platform waarop gegevens kunnen worden opgeslagen als ze definitief zijn. Microsoft Teams is juist weer een samenwerkingsplatform. Dit betekent dat Microsoft Teams gebruikt kan worden om optimaal samen te werken met elkaar. De applicaties binnen Microsoft 365 hebben allemaal een andere functie, maar werken wel optimaal samen met elkaar.

Conclusie

Microsoft SharePoint is een platform dat helpt om gegevens op een veilige manier op te slaan. Nu we steeds vaker hybride werken, is het eigenlijk een platform wat niet meer kan ontbreken. Het geeft werknemers één centrale plek om alle gegevens in op te slaan. Ben je nu benieuwd wat SharePoint allemaal nog meer kan? Download dan gratis ons eBook met meer informatie over SharePoint:

Download het gratis eBook:

Maak kennis met SharePoint

Maak kennis met SharePoint foto

  Ja, ik ga akkoord met het ontvangen van aan mij gerichte berichten over producten, evenementen en acties van OfficeGrip. OfficeGrip mag contact met mij opnemen via de kanalen die ik kies, zoals e-mail, telefoon of post.

  Meer lezen

  Achtergrond

  Inventariseer kwetsbaarheden: De fundering van cyberweerbaarheid

  Het inventariseren van kwetsbaarheden is meer dan een technische noodzaak; het is een strategische stap die de ruggengraat vormt van elke cybersecurity-strategie. Deze blog biedt een analyse van deze procedure, evalueert de gevolgen voor bedrijfscontinuïteit en rampenherstelplanning, en geeft concrete aanbevelingen om organisaties te beschermen tegen hedendaagse cyberdreigingen.

  Lees meer...
  Achtergrond

  Secure7: Versterking van uw cyberweerbaarheid in het licht van NIS2

  Cybersecurity is een cruciaal onderwerp in onze steeds meer gedigitaliseerde wereld. Het beschermt onze gegevens, systemen en infrastructuur tegen kwaadwillende aanvallen en bedreigingen. Met de voortdurende groei van technologie en het toenemende aantal cyberaanvallen, wordt het waarborgen van digitale veiligheid steeds urgenter.

  Lees meer...
  header-nis2-self-assessment-8
  Beveiliging

  Nieuw! Het OfficeGrip NIS2 Self Assessment

  Met trots kondigen wij in dit blog de lancering van het OfficeGrip NIS2 Self Assessment aan. Dit Assessment is speciaal ontworpen om organisaties te ondersteunen bij het navigeren door de complexiteit van de aanstaande NIS2-regelgeving. Deze kosteloze online zelfevaluatie kunt u inzetten om inzicht te krijgen in hoeverre uw organisatie impact gaat ervaren van de NIS2 wetgeving en in welke mate u al voldoet aan de beoogde NIS2 cyberveiligheid maatregelen.

  Lees meer...

  Inschrijven voor de nieuwsbrief

  Het laatste Microsoft 365 nieuws in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!