OfficeGrip_logo

Wat kost een cloud migratie

Werken vanuit de cloud

Een cloud migratie kan jouw organisatie helpen om productiever te werken. Door te werken vanuit de cloud krijgen werknemers op een veilige manier toegang tot gegevens. Nu we steeds vaker hybride werken, is werken vanuit de cloud eigenlijk noodzakelijk geworden. Het geeft werknemers de mogelijkheid om vanaf elke locatie toegang te hebben tot gegevens. Voor organisaties zijn de kosten van een cloud migratie belangrijk bij het migreren naar de cloud. Wat een cloud migratie kost is lastig te zeggen, omdat het afhankelijk is van wat er allemaal naar de cloud moet worden verplaatst. Wij bespreken hier waar de kosten van een cloud migratie uit kunnen bestaan.

Inhoudsopgave

Waaruit bestaat een cloud migratie

Bij een cloud migratie worden apps en gegevens verplaatst van interne servers naar een cloud service provider. Dit bespaart kosten bij organisaties, omdat het beheren en onderhouden van de fysieke infrastructuur komt te vervallen. Een cloud service provider focust zich op de fysieke infrastructuur, waardoor organisaties zich geen zorgen hoeven te maken over de prestaties.

Wat kost een cloud migratie is dus een hele globale vraag. Het is puur afhankelijk wat je allemaal wilt migreren naar de cloud. In de basis bieden cloud service providers 3 verschillende modellen aan. Dit zijn Infrastructure as a Service (IaaS), Platform as a Service (PaaS) en Software as a Service (SaaS).

Kosten cloud migratie

Infrastructure as a Service (IaaS)

Bij een migratie met Infrastructure as a Service geef je het beheren van servers en datacenters uit handen. Dit verlaagt de complexiteit die komen bij het aanschaffen of beheren van fysieke servers. Een cloud provider heeft vaak de mogelijkheid om dynamisch op en af te schalen, waardoor je alleen betaald voor het daadwerkelijke gebruik. Met IaaS huur je dus letterlijk de infrastructuur waarop jij applicaties kan ontwikkelen. Dit is daarom ook de “minst” beheerde vorm van een cloud migratie. De kosten van een cloud migratie met IaaS hangen daarom af van het verbruik dat je nodig hebt.

Platform as a Service (PaaS)

Met een cloud migratie kun je ook kiezen voor een Platform as a Service (PaaS). Deze migratievorm biedt dezelfde mogelijkheden als de Infrastructure as a Service, maar biedt daarbij ook databases, analysetools, besturingssystemen en dergelijke met zich mee. Deze vorm wordt gekozen om de kosten van het ontwikkelen van applicaties te verminderen en de ontwikkeltijd te verkorten.

Software as a Service (SaaS)

Software as a Service is de laatste mogelijkheid die je als organisatie hebt voor een cloud migratie. Met deze migratievorm maak je gebruik van de voorgaande voordelen, maar worden ook de gebruikte applicaties meegenomen in het migratie proces. IaaS en PaaS zijn vaak voor organisaties van belang bij complexere processen. Veel organisaties maken namelijk al gebruik van Software as a Service. Denk dan aan applicaties zoals SharePoint of Microsoft Teams, welke volledig vanuit de cloud werken. Wij gaan in dit artikel verder op deze variant, omdat het specifiek gaat over het creëren van een moderne werkplek.

Een cloud migratie voor een moderne werkplek

De meeste organisaties maken gebruik van Software as a Service om een moderne werkplek in te richten. De cloud maakt het mogelijk om vanaf elke locatie productief te werken, waardoor werknemers makkelijker vanuit huis kunnen werken. Een moderne werkplek wordt ingericht door gebruik te maken van Microsoft 365. Dit pakket werkt volledig vanuit de cloud, waardoor werknemers optimaal met elkaar kunnen samenwerken. Een overzicht van de kosten van Microsoft 365 kun je hier terugvinden.

Wat kost een cloud migratie naar de moderne werkplek?

Wat kost een cloud migratie nu precies? Dat is afhankelijk van wat je allemaal wilt overzetten naar de cloud. Met een moderne werkplek leg je het fundament neer om vanaf elke locatie op een veilige en productieve manier te werken. Organisaties zijn enorm aan het veranderen en het hybride werken is in populariteit aan het toenemen. Het is daarom belangrijk om goed na te denken over wat je allemaal wilt bereiken met een cloud migratie. De kosten hangen erg veel af van wat je precies nodig denkt te hebben. In de basis bestaan de kosten van een cloud migratie met Microsoft 365 uit de volgende onderdelen:

 • De licentiekosten van Microsoft 365
 • De implementatiekosten voor het inrichten
 • De kosten voor het trainen van eindgebruikers
 • Support mogelijkheden na de implementatie


Geen enkele leverancier kan zonder context een prijs geven voor een cloud migratie. Wat een cloud migratie kost is dus puur afhankelijk van jouw bedrijf en wat je wilt overzetten. Voor de kosten van een moderne werkplek kun je het beste contact opnemen.

Waarom Microsoft 365 gebruiken

Waarom kiezen voor een moderne werkplek?

Met een moderne werkplek wordt het voor werknemers mogelijk om vanaf elke locatie productief te zijn. Werken vanuit de cloud doe je om de samenwerking, beveiliging en productiviteit te verhogen. Je wilt als organisatie niet tussen verschillende omgevingen wisselen, dubbele gegevens of een onveilige opslaglocatie hebben. De IT-infrastructuur moet goed aansluiten bij de wensen en behoeftes die jouw organisatie heeft.

Het is belangrijk om een goede structuur neer te leggen, omdat jouw organisatie daar direct van gaat profiteren. Werknemers kunnen snel gegevens met elkaar delen en als organisatie blijf je in controle over de veiligheid. Cybercriminelen proberen op verschillende manieren toegang te krijgen tot bedrijfsgegevens, waardoor het veilig opslaan van gegevens enorm belangrijk is. Met een moderne werkplek wordt dit mogelijk, omdat de beveiliging centraal wordt geregeld.

Werken vanuit de cloud is veiliger

De kosten van een cloud migratie zitten vooral in de technologie en de inrichting ervan. Het is belangrijk om de beveiliging van jouw omgeving op orde te krijgen. Door te werken vanuit de cloud verhoog je de beveiliging enorm. Dit komt omdat je vanuit de cloud makkelijker alle apparaten en gegevens kan beheren. Met applicaties zoals Microsoft Endpoint Manager (voorheen Microsoft Intune) is het mogelijk om een veilige werkomgeving in te richten, waardoor gegevens goed bewaard blijven.

Conclusie

De kosten van een cloud migratie hangen sterk af van wat er allemaal overgezet moet worden. Het is daardoor niet mogelijk om direct een overzicht te geven van de kosten bij een cloud migratie. Bij elke organisatie wordt op een andere manier gewerkt en is een ander traject noodzakelijk. Dat maakt het lastig om direct een kostenplaatje te geven bij een cloud migratie. Voor specifieke migraties kun je het beste contact opnemen met een van onze adviseurs.

De voordelen van een moderne werkplek cover

Meer informatie over de moderne werkplek?

Download dan gratis ons eBook voor meer informatie.

Download het gratis eBook:

De voordelen van een moderne werkplek

De voordelen van een moderne werkplek cover

  Ja, ik ga akkoord met het ontvangen van aan mij gerichte berichten over producten, evenementen en acties van OfficeGrip. OfficeGrip mag contact met mij opnemen via de kanalen die ik kies, zoals e-mail, telefoon of post.

  Om spam te voorkomen vragen we u de
  onderstaande code over te typen.

  Meer lezen

  storing
  Achtergrond

  Wereldwijde storing in antivirussoftware zorgt voor problemen bij organisaties

  Een recente storing in de antivirussoftware van Crowdstrike heeft wereldwijd computers getroffen, waardoor websites van bedrijven platliggen en er problemen zijn op luchthavens. Deze storing heeft een chaos veroorzaakt op luchthaven Schiphol, met lange rijen voor de balies van luchtvaartmaatschappijen en een platliggende website van Transavia. Ook op andere luchthavens, zoals Eindhoven Airport en in andere landen, zijn er problemen.

  Lees meer...

  Inschrijven voor de nieuwsbrief

  Het laatste Microsoft 365 nieuws in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!