OfficeGrip_logo

Wat is een moderne werkplek

Een moderne manier van werken

Een moderne werkplek zorgt ervoor dat jouw organisatie op een veilige, productieve en efficiënte manier kan werken. Werknemers zijn steeds vaker vanaf verschillende locaties gaan werken. Het thuiswerken is in populariteit toegenomen, waardoor een moderne werkplek steeds belangrijker begint te worden. Een moderne werkplek creëert een omgeving waarin werknemers optimaal met elkaar kunnen samenwerken. Dit gebeurt op een veilige manier en verbetert de productiviteit binnen de organisatie. Wat een moderne werkplek is leggen wij hier verder uit.

Inhoudsopgave

Waarom is een moderne werkplek nodig

We zien dat organisaties vaker vanaf verschillende locaties werken. Nu het hybride werken steeds meer in populariteit toeneemt, is het belangrijk om goed over de IT-omgeving na te denken. Een moderne werkplek maakt het mogelijk om vanaf elke locatie productief te werken. Dit is mogelijk omdat de moderne werkplek volledig vanuit de cloud werkt. Het beheren en onderhouden van werkplekken wordt op deze manier makkelijker, omdat alle instellingen direct worden toegepast op de gehele organisatie. Werknemers krijgen alle middelen die zij nodig hebben om met elkaar in contact te kunnen blijven en gegevens te delen.

Bij het creëren van een moderne werkplek wordt er gebruik gemaakt van Microsoft 365. Met Microsoft 365 wordt het mogelijk om de complete IT-omgeving onder te brengen in één centrale applicatie. Steeds meer organisaties zijn gebruik gaan maken van Microsoft 365, omdat het ervoor zorgt dat er vanaf elke locatie op een veilige manier toegang is tot gegevens. We hebben het verderop in dit artikel meer over de beveiliging van een moderne werkplek.

Wat zijn de voordelen van een moderne werkplek

Een moderne werkplek maakt het makkelijker om samen te werken met elkaar. Alle gegevens worden op één centrale locatie opgeslagen, waardoor werknemers sneller en gemakkelijker toegang kunnen krijgen. Deze gegevens staan allemaal in de cloud, wat betekent dat werknemers vanaf verschillende apparaten deze gegevens kunnen raadplegen.

Dit betekent dat werknemers mobieler kunnen zijn en altijd beschikking hebben tot de nieuwste versies. Voor een organisatie wordt het makkelijker om de toegang tot gegevens te beheren, omdat dit allemaal op basis van toegangsrechten plaatsvindt. Het is dus een stuk veiliger, efficiënter en makkelijker om gegevens in een moderne werkplek op te slaan.    

Waaruit bestaat een moderne werkplek

Een moderne werkplek bestaat uit een aantal verschillende applicaties. Deze applicaties hebben allemaal een andere functie, die de werkzaamheden binnen een organisatie makkelijker moeten maken. Elke werknemers krijgt toegang tot deze applicaties, maar niet direct toegang tot alle inhoud. Dit komt omdat er op basis van toegangsrechten gegevens kunnen worden afgeschermd. Niet elke werknemer hoeft alle gegevens te kunnen inzien, waardoor sommige gegevens afgeschermd zijn per gebruiker en/of afdeling.

SharePoint gebruiken bij een moderne werkplek

Bij een moderne werkplek is er één centraal opslagpunt nodig voor documenten. Dit is in Microsoft 365 een SharePoint omgeving. Met Microsoft SharePoint wordt het mogelijk om alle gegevens op één centrale plek op te slaan, ook wel bekend als een intranet. SharePoint zorgt er in de basis voor dat werknemers toegang hebben tot gegevens binnen de gehele organisatie. Toegang vindt plaats op basis van rechten, maar over het algemeen hebben werknemers toegang tot alle gegevens die zij nodig hebben.

SharePoint is dus een gezamenlijke opslagplek voor alle afdelingen binnen een organisatie. Het is eigenlijk zo dat in SharePoint gegevens komen die in principe niet veel meer worden bewerkt. Zie dit eigenlijk als een archief met allerlei soorten data van de organisatie. Bij een moderne werkplek is dit enorm belangrijk, omdat sommige gegevens later opnieuw moeten worden geraadpleegd. De gegevens in SharePoint zijn altijd de meest recente versie.

Microsoft Teams om samen te werken in de moderne werkplek

Microsoft Teams is een applicatie die het mogelijk maakt om samen te werken met elkaar. Het heeft verschillende functionaliteiten om optimaal in contact te blijven met collega’s. Denk dan aan de mogelijkheid om te videovergaderen, bestanden te delen, te chatten en nog veel meer. Bij een moderne werkplek zie je eigenlijk dat het in contact blijven met elkaar enorm belangrijk is.

Doordat veel organisaties het mogelijk maken om gedeeltelijk vanuit huis te werken, kan het lastig zijn om in contact te blijven met collega’s. Een moderne werkplek zorgt ervoor dat het makkelijker wordt om samen te werken met collega’s. Met een moderne werkplek & Microsoft Teams creëer je één centrale samenwerkingshub voor de complete organisatie.

De hardware bij een moderne werkplek

Bij het overstappen naar een moderne werkplek, is het belangrijk om goed naar de huidige hardware te kijken. De hardware moet goed aansluiten bij de werkzaamheden binnen de organisatie. Nu wij steeds mobieler zijn geworden, moet de hardware dat ook zijn. Daarom wordt er bij een werkplek in Microsoft 365 voornamelijk gebruik gemaakt van een laptop. Deze apparaten moeten snel genoeg zijn om de werkzaamheden uit te voeren. Op het moment dat de hardware niet snel genoeg is, kan dat frustraties opleveren bij de eindgebruikers. Een moderne werkplek bestaat dus niet alleen uit software, maar ook uit goede hardware.

Productiever werken staat centraal

Microsoft 365 bevat verschillende tools en applicaties om productiever te werken. Dit werkt allemaal vanuit de cloud, waardoor direct de laatste versies worden gebruikt. Alle applicaties in een Microsoft 365 omgeving zijn erop gericht om werknemers efficiënter te laten werken. Het delen van gegevens, tegelijk bewerken van documenten en het contact opnemen met collega’s wordt een stuk gemakkelijker. Met een moderne werkplek zorg je er dus voor dat werknemers efficiënter en productiever aan de slag kunnen gaan.

Moderne werkplek veilig

Hoe veilig is een moderne werkplek

Een moderne werkplek is een stuk veiliger dan traditionele methodes. Dit is uiteraard wel afhankelijk van de beveiligingsmogelijkheden die je toepast op een moderne werkplek. Wij hebben hier uitgebreid de beveiliging van Microsoft 365 toegelicht, maar we lichten dit toch nog in hoofdlijnen toe.

Productiever werken staat centraal

Een moderne werkplek maakt het mogelijk om apparaten gemakkelijker te beheren. Dit gebeurt door middel van Mobile Device Management (MDM). Met Mobile Device Management wordt het mogelijk om vanaf afstand een beleid toe te passen op zakelijke apparaten. Denk dan aan het update beleid, het toevoegen of verwijderen van applicaties, apparaten snel en gemakkelijk toevoegen aan het netwerk en nog veel meer. Het beheren van zakelijke apparaten wordt met een moderne werkplek dus een stuk makkelijker, omdat de instellingen vanaf afstand kunnen worden toegepast.

Nu organisaties steeds vaker vanaf verschillende locaties werken, kan het voor een IT-beheerder lastig zijn om nieuw beleid toe te passen op alle apparaten. Met een MDM-oplossing hoeft een IT-beheerder niet fysiek alle apparaten langs, maar kan er vanuit de cloud een nieuw beleid worden toegepast op de gehele organisatie. Dit bespaart tijd en geeft inzicht in de gezondheid van alle zakelijke apparatuur.

Bescherm apparaten tegen malware, virussen en ransomware

We zien dat er een toename is in het aantal cyberaanvallen. Als organisatie wil je uiteraard beschermd zijn tegen deze bedreigingen. Het kan er namelijk voor zorgen dat het bestaansrecht van de organisatie in gevaar komt. Met Microsoft Defender for Business wordt het mogelijk om uitgebreide bescherming te bieden tegen deze dreigingen.

Microsoft Defender for Business houdt de complete IT-omgeving in de gaten op verdachte activiteiten. Het aanvalsoppervlakte wordt verkleind, verdachte processen worden geblokkeerd en in het geval van een breach wordt er direct actie ondernomen. Dit betekent dat de organisatie extra beschermd blijft tegen verschillende dreigingen van buitenaf. Een moderne werkplek helpt dus om apparaten in een organisatie te beschermen tegen cybercriminaliteit.

Een moderne werkplek heeft meerdere lagen aan beveiliging

Bij een moderne werkplek wil je het zo veilig mogelijk maken voor werknemers. Daarom maakt een moderne werkplek gebruik van meerdere beveiligingslagen voordat er wordt ingelogd. Dit gebeurt door middel van Multi-Factor Authenticatie en Conditional Access.

Met Multi-Factor Authenticatie moeten werknemers een extra inlogcode invullen. Dit verlaagt het aantal malafide inlogpogingen drastisch, omdat kwaadwillende moeilijk aan deze code kunnen komen. Deze extra verificatiecode verandert om de zoveel tijd, waardoor het voor cybercriminelen extreem lastig wordt om toegang te krijgen.

Conditional Access maakt het zelfs mogelijk om naar verschillende datapunten te kijken voordat er wordt ingelogd. Denk dan aan locatie, apparaat informatie of welke medewerker er precies inlogt. Op basis van verschillende datapunten wordt er een risico-inschatting gemaakt. Is het risico hoger dan normaal, dan kan de moderne werkplek automatisch extra inlogstappen vereisen. Dit kan bijvoorbeeld extra verificatie zijn door middel van de Microsoft Authenticator app.

Conclusie

Een moderne werkplek maakt het mogelijk om vanaf elke locatie te kunnen werken. Het zorgt ervoor dat werknemers veiliger, efficiënter en productiever kunnen werken. Werknemers kunnen met de verschillende applicaties optimaal gegevens met elkaar delen en samenwerken. Dit maakt het makkelijker voor werknemers die regelmatig vanuit huis werken om toch in contact te blijven met collega’s. Benieuwd wat de moderne werkplek voor jou kan betekenen? Download dan gratis ons eBook over de voordelen van een moderne werkplek:

De voordelen van een moderne werkplek cover

Meer informatie over de moderne werkplek?

Download dan gratis ons eBook voor meer informatie.

Download het gratis eBook:

De voordelen van een moderne werkplek

De voordelen van een moderne werkplek cover

  Ja, ik ga akkoord met het ontvangen van aan mij gerichte berichten over producten, evenementen en acties van OfficeGrip. OfficeGrip mag contact met mij opnemen via de kanalen die ik kies, zoals e-mail, telefoon of post.

  Om spam te voorkomen vragen we u de
  onderstaande code over te typen.

  Meer lezen

  storing
  Achtergrond

  Wereldwijde storing in antivirussoftware zorgt voor problemen bij organisaties

  Een recente storing in de antivirussoftware van Crowdstrike heeft wereldwijd computers getroffen, waardoor websites van bedrijven platliggen en er problemen zijn op luchthavens. Deze storing heeft een chaos veroorzaakt op luchthaven Schiphol, met lange rijen voor de balies van luchtvaartmaatschappijen en een platliggende website van Transavia. Ook op andere luchthavens, zoals Eindhoven Airport en in andere landen, zijn er problemen.

  Lees meer...

  Inschrijven voor de nieuwsbrief

  Het laatste Microsoft 365 nieuws in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!