OfficeGrip_logo

Een compleet overzicht van Microsoft 365

De mogelijkheden van Microsoft 365

Met Microsoft 365 wordt het mogelijk om een complete moderne werkplek te maken. Nu we steeds vaker vanaf verschillende locaties zijn gaan werken, is Microsoft 365 essentieel geworden. Het helpt organisaties om veiliger & productiever te werken vanaf elke locatie. Dit wordt gedaan door verschillende applicaties te combineren met elkaar. Al deze applicaties werken nauw samen en zorgen ervoor dat gegevens makkelijk beschikbaar zijn. Wij gaan het hier hebben over de complete Microsoft 365 omgeving.

Inhoudsopgave

Wat is Microsoft 365

In de basis is Microsoft 365 een cloud omgeving dat bestaat uit verschillende applicaties. Het zorgt ervoor dat werknemers vanaf elke toegang kunnen hebben tot gegevens. Met verschillende beveiligingsmogelijkheden wordt dit op een veilige manier ingericht, waardoor cybercriminaliteit tot een minimum wordt beperkt. Werken vanuit de cloud verhoogt namelijk de veiligheid van data binnen de organisatie. Dit komt omdat er geavanceerde beveiligingstechnieken kunnen worden toegepast op de gehele organisatie.

Waaruit bestaat Microsoft 365

In de basis bestaat Microsoft 365 uit een aantal verschillende applicaties, beveiligingsmogelijkheden en beheerdersmogelijkheden. Het combineert deze 3 punten met elkaar om te komen tot een veilige en efficiënte werkomgeving. Een aantal van de applicaties waaruit Microsoft 365 bestaat zijn:

 • SharePoint
 • Microsoft Teams
 • OneDrive
 • Office applicaties

Dit zijn vooral applicaties waarmee eindgebruikers te maken krijgen tijdens het gebruiken van Microsoft 365. Verder bestaat Microsoft 365 uit beveiligingsmogelijkheden zoals Microsoft Defender for Business, Microsoft Endpoint Manager en Conditional Access. Tot slot maakt Microsoft 365 het mogelijk om apparaten veilig te beheren en beschermen vanaf elke locatie.

SharePoint omgeving

SharePoint als centrale dataopslag in Microsoft 365

Een SharePoint omgeving is erg belangrijk bij een Microsoft 365 omgeving. In de basis worden alle gegevens van een Microsoft 365 omgeving opgeslagen in SharePoint. Het creëert daarmee een intranet voor de gehele organisatie waarin alle informatie is te vinden. SharePoint beschikt door de kracht van de cloud altijd over de meest recente gegevens. Dit voorkomt dubbele gegevens en helpt werknemers sneller de juiste data te vinden.

Het inrichten van een SharePoint omgeving is daarom erg belangrijk voor het succes ervan. Een slechte inrichting heeft grote impact op de organisatie, omdat werknemers het systeem niet optimaal kunnen gebruiken. Bij het inrichten van een SharePoint omgeving moet er worden gekeken naar de technische inrichting, de beveiliging en het trainen van eindgebruikers. Omdat SharePoint een groot onderdeel van Microsoft 365 is, is het belangrijk om hier genoeg aandacht aan te besteden. Hoe je SharePoint succesvol kan inrichten kun je hier lezen.

Optimaal samenwerken in Microsoft 365 met Microsoft Teams

Samenwerken is binnen een organisatie essentieel voor het succes. Nu we steeds vaker hybride werken kan het lastig zijn om in contact te komen met collega’s. In Microsoft 365 wordt daarom gebruik gemaakt van het samenwerkingsplatform Microsoft Teams. In Microsoft Teams kunnen afdelingen en personen optimaal in contact blijven met elkaar. Gegevens delen en samenwerken gebeurt op een veilige manier binnen de Microsoft Teams omgeving.

Door Microsoft Teams te gebruiken wordt het mogelijk om te bellen, chatten, samenwerken en vergaderen met elkaar. Dit gebeurt uit één centrale omgeving, waardoor werknemers niet van verschillende omgevingen hoeven te wisselen. Dit vereenvoudigt de IT omgeving en helpt om op een betere manier gegevens te delen met elkaar.

Microsoft Teams

OneDrive als persoonlijke cloudopslag

Werknemers hebben verschillende gegevens die zij moeten opslaan. Met OneDrive krijgt elke werknemer een persoonlijke opslaglocatie om alle gegevens in op te slaan. Dit maakt het mogelijk om gegevens op een veilige manier te bewaren en toegankelijk te houden op verschillende apparaten. Werkgegevens worden op deze manier veilig bewaard in een aparte cloudopslag.

De Office applicaties om documenten te bewerken

De Microsoft 365 omgeving maakt gebruik van de bekende Office applicaties. Dit zijn bijvoorbeeld Word, Excel en PowerPoint. De gehele Microsoft 365 omgeving maakt het mogelijk om deze gegevens op een veilige manier op te slaan en te delen met elkaar. Door de kracht van de cloud beschikt elke werknemer over de nieuwste gegevens. Dit voorkomt dubbele data en helpt om efficiënter te werken.

Hoe worden apparaten beschermd in Microsoft 365

Het beschermen van apparaten binnen de organisatie is essentieel. Werknemers worden steeds mobieler en data verplaatst zich hierdoor steeds meer. Het is met Microsoft 365 mogelijk om verschillende soorten apparaten te beheren en monitoren op beveiligingsproblemen. Met apparaatbeheer worden apparaten optimaal beschermd tegen bedreigingen van buitenaf.

Microsoft 365 maakt apparaatbeheer mogelijk

In organisaties zijn veel verschillende soorten apparaten aanwezig. Het kan lastig zijn om alle apparaten up-to-date te houden en te laten voldoen aan het organisatiebeleid. Met het hybride werken kan dit helemaal een grote uitdaging worden voor organisaties, waardoor de beveiliging niet optimaal is ingericht.

Microsoft 365 kan dit succesvol oplossen door de juiste beleidsinstellingen direct toe te passen op alle apparaten binnen de organisatie. Vanuit de cloud worden alle apparaten voorzien van de juiste instellingen, waardoor beveiligingsrisico’s binnen de organisatie drastisch worden verminderd. Een aantal voorbeelden zijn:

 • Het updatebeleid kan worden aangescherpt op apparaten
 • Standaard applicaties kunnen direct worden geïnstalleerd
 • Geavanceerde virusbeveiliging kan worden toegepast
 • Gegevens worden versleuteld en zijn niet van apparaten te halen
 • Apparaten kunnen vanaf afstand worden vergrendeld of gewist

Het beheren van apparaten in Microsoft 365 is enorm belangrijk. Werknemers hebben diepgaande toegang tot bedrijfsgegevens, waardoor het beveiligen van apparaten essentieel is. Door apparaatbeheer succesvol toe te passen wordt de data binnen jouw organisatie beter beschermd.

Microsoft 365 apparaatbeheer

Het beheren van zakelijke apparaten met Microsoft 365

Met Microsoft 365 wordt het mogelijk om apparaatbeheer op een geavanceerde manier toe te passen. In de basis wordt er onderscheid gemaakt tussen zakelijke apparaten en privé apparaten in een Microsoft 365 omgeving. Zakelijke apparaten kunnen door een organisatie compleet worden beheerd, terwijl bij privé apparaten alleen de zakelijke data kan worden beschermd.

Het beheren van zakelijke apparaten wordt Mobile Device Management (MDM) genoemd. Met Mobile Device Management hebben organisaties beheer over de zakelijke apparatuur binnen de organisatie. Dit betekent dat je als organisatie extra mogelijkheden hebt om het apparaat te beschermen. Denk dan aan het wissen of blokkeren van apparaten op afstand.

Bij het beheren van persoonlijke apparaten wordt gebruikt gemaakt van Mobile Application Management (MAM). Werknemers kunnen door deze beheerdersmogelijkheid toegang krijgen tot werkgegevens op privé apparaten. Organisaties kunnen beleidsinstellingen instellen voor toegang, maar niet automatisch toepassen. Een apparaat dat niet over de nieuwste updates bevat zal door de gebruiker zelf geüpdatet moeten worden, terwijl Mobile Device Management dat kan forceren. Mobile Application Management brengt een scheiding aan in de privé en zakelijke data. Zo blijf je als organisatie in controle zonder inbreuk te maken op de privacy van werknemers.

Microsoft 365 maakt geavanceerde beveiliging op apparaten mogelijk

Het beveiligen van gegevens is essentieel voor organisaties. Microsoft 365 past daarom geavanceerde beveiliging toe op apparaten. Dit wordt gedaan door gebruik te maken van Microsoft Defender for Business. Met Microsoft Defender for Business worden alle apparaten optimaal beveiligd tegen cyberaanvallen. Dit gebeurt door de apparaten proactief te monitoren en de virusdefinities up-to-date te houden.

Microsoft Defender for Business lijkt in eerste instantie op een traditionele virusscanner, maar gaat nog veel verder dan dat. Het monitort alle apparaten binnen de organisatie en kijkt naar verdachte activiteiten die plaatsvinden. Op basis van kunstmatige intelligentie is Microsoft Defender for Business in staat om acties te ondernemen. In de basis focust Microsoft Defender for Business zich op de volgende onderdelen:

 • Advies geven over het verbeteren van de beveiliging
 • Het aanvalsoppervlakte verkleinen om cybercriminaliteit te voorkomen
 • Geavanceerde virusbeveiliging door de kracht van de cloud
 • Verdachte processen worden gemonitord en eventueel geblokkeerd
 • Automatisch oplossen van beveiligingsrisico’s binnen de organisatie

Microsoft 365 maakt het met Defender for Business mogelijk om directe bedreigingen buiten de deur te houden en werknemers te beschermen. Meer informatie over Microsoft Defender for Business kun je hier terugvinden.

Microsoft 365 beveiligingscentrum

Gegevens optimaal beschermen met Microsoft 365

Het beschermen van apparaten binnen de organisatie is enorm belangrijk. De werkapparaten hebben diepgaande toegang tot gegevens en moeten daardoor goed worden beschermd. Daarnaast zijn het vooral de inlogaccounts die toegang hebben tot bedrijfsgevoelige informatie. Door geavanceerde phishingmethodes worden inloggegevens bemachtigd van werknemers. Dit brengt grote risico’s met zich mee voor uw organisatie. Een Microsoft 365 omgeving kijkt naar verschillende factoren, voordat er toegang wordt gegeven tot gegevens.

Multi-Factor beveiliging in Microsoft 365

Microsoft 365 biedt geavanceerde methodes aan om op een veilige manier in te loggen. Het begint allemaal bij het instellen van Multi-Factor Authenticatie, omdat dit de eerste beveiligingslaag vormt voor organisaties. Door Multi-Factor Authenticatie wordt het noodzakelijk om een extra verificatiecode in te voeren bij het inloggen. Deze code is willekeurig en is daarom lastig voor cybercriminelen om te bemachtigen. Het voorkomt simpelweg dat kwaadwillende kunnen inloggen in een Microsoft 365 omgeving. Deze oplossing wordt bijna altijd met Conditional Access geïmplementeerd.

Conditional Access in Microsoft 365

Conditional Access past geavanceerde detectiemethodes toe om malafide inlogpogingen te detecteren. Dit gebeurt op basis van verschillende datapunten die met elkaar worden gecombineerd. Microsoft 365 kan hierdoor een risico inschatting maken op basis van kunstmatige intelligentie. Is een van de inlogpogingen verdacht, dan grijpt Microsoft 365 direct in. Dit kan bijvoorbeeld extra verificatie zijn (Multi-Factor Authenticatie) of het weigeren van toegang. Conditional Access in Microsoft 365 is dus een belangrijk onderdeel om accounts veilig te houden.

Hoe werkt Conditional Access

Conclusie

Microsoft 365 maakt het mogelijk om op een veilige en productieve manier vanaf elke locatie te werken. Dit gebeurt door verschillende applicaties te combineren in één centrale omgeving, waardoor het beheren en beveiligen makkelijker wordt. Door de juiste instellingen toe te passen creëer je een moderne werkplek met Microsoft 365. Het helpt werknemers om beter in contact met elkaar te staan en op een gemakkelijke manier gegevens te delen. Om meer te leren over de moderne werkplek kun je ons onderstaande eBook downloaden:

De voordelen van een moderne werkplek cover

Meer informatie over de moderne werkplek?

Download dan gratis ons eBook voor meer informatie.

Download het gratis eBook:

De voordelen van een moderne werkplek

De voordelen van een moderne werkplek cover

  Ja, ik ga akkoord met het ontvangen van aan mij gerichte berichten over producten, evenementen en acties van OfficeGrip. OfficeGrip mag contact met mij opnemen via de kanalen die ik kies, zoals e-mail, telefoon of post.

  Om spam te voorkomen vragen we u de
  onderstaande code over te typen.

  Meer lezen

  storing
  Achtergrond

  Wereldwijde storing in antivirussoftware zorgt voor problemen bij organisaties

  Een recente storing in de antivirussoftware van Crowdstrike heeft wereldwijd computers getroffen, waardoor websites van bedrijven platliggen en er problemen zijn op luchthavens. Deze storing heeft een chaos veroorzaakt op luchthaven Schiphol, met lange rijen voor de balies van luchtvaartmaatschappijen en een platliggende website van Transavia. Ook op andere luchthavens, zoals Eindhoven Airport en in andere landen, zijn er problemen.

  Lees meer...

  Inschrijven voor de nieuwsbrief

  Het laatste Microsoft 365 nieuws in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!